De Syrische minister en Lollobrigida

DUBAI, 3 DEC. Een Italiaanse vredesmacht in Libanon werd in 1983 gespaard voor aanslagen omdat de Syrische minister van Defensie luitenant-generaal Mustafa Tlas verliefd was op de Italiaanse filmster Gina Lollobrigida.

Dat heeft generaal Tlas, die een dichtbundel heeft gewijd aan de “negentien mooiste vrouwen ter wereld” en nog steeds minister van Defensie is, bekend in een vraaggesprek met de kant Al-Bayan in Dubai. Syrië oefent een doorslaggevende invloed uit op de ontwikkelingen in Libanon.

Generaal Tlas wilde voorkomen dat “een traan zou vallen uit Gina Lollobrigida's ogen”. “Ik riep de leiders van het Libanese verzet (tegen de Israelische bezetting) bijeen en vertelde hun: 'Doe wat jullie willen tegen de Amerikaanse troepen of de Britten en anderen, maar ik wil niet dat één Italiaanse soldaat wordt gekwetst'. Ik had geluk. Geen enkele Italiaanse militair liep verwondingen op.” Er werden wel bloedige aanslagen gepleegd op Amerikanen en Fransen.

Hij zei dat hij sinds zijn jeugd dol was op Gina Lollobrigida en haar jarenlang - in het Frans - had geschreven. “Ik houd van rozen omdat ze mooi zijn. Als een vrouw mooi is, houd ik ook van haar.” (Reuters)