DE PADDESTOELENKICK (2)

“Het eerste wat bij banketten werd geserveerd was een kleine zwarte paddestoel die giftig is en visioenen veroorzaakt en de wellust doet toenemen. Ze aten deze paddestoel met honing voor het aanbreken van de dag en toen ze opgewonden werden begonnen ze te dansen. Sommigen zongen, anderen huilden, terwijl weer anderen in gedachten verzonken bleven zitten.

Sommigen dachten dat ze stervende waren en huilden; anderen dachten dat ze door wilde dieren werden verscheurd of heel rijk zouden worden en de meester van veel slaven zouden zijn. Er waren er die voorzagen dat ze van overspel beschuldigd zouden worden en dat hun hoofd voor straf zou worden ingeslagen of dat ze een diefstal zouden plegen en geëxecuteerd zouden wordwen. En er waren nog veel meer visioenen. Toen de roes die door deze paddestoel was veroorzaakt voorbij was bespraken ze met elkaar de dingen die ze gezien hadden...''

Deze tekst uit de zestiende eeuw is een fragment van een ooggetuigeverslag van pater Bernadino de Sahagún, die naar Mexico was gereisd met de niet eenvoudige opdracht de bevolking tot het christendom te bekeren. Zowel gewone, zeg maar saaie, paddestoelen als de geestverruimende exemplaren zijn in Nederland te koop. In 'smartshops' zijn de Mexicaanse, het puntige kaalkopje, het blauwvoetbreeksteeltje en de gezoneerde vlekplaat te vinden die rauw worden gegeten of in een omelet of in thee worden verwerkt.

Wie meer over deze trip-paddestoelen wil weten moet het boek Alles over paddo's (Prometheus, ƒ l8.90) van Arno Adelaars maar kopen (Besproken in de krant van vrijdag 12 december). Deze receptenrubriek doet aan de gewone, eetbare soort waarvoor het Champignons Bemiddelingsbureau Holland reclame maakt. Een truc om de smaak van de gekweekte Nederlandse paddestoelen wat op te peppen is het toevoegen van enkele gedroogde paddestoelen die ongeveer twintig minuten in water zijn geweekt. Gedroogde paddestoelen hebben een zeer sterke geur en smaak.

Koning Louis XIII hield zo van deze geur dat hij eigenhandig paddestoelen aan een draad reeg en in zijn slaapkamer ophing. Het weekwater van de paddestoelen wordt niet weggegooid, maar aan het gerecht toegevoegd. Volgens de Société Mycologique de France bestaan er op de wereld 120.000 verschillende paddestoelen, waarvan er 1841 eetbaar zijn. Als het meezit heeft de groentenman op het ogenblik zo'n acht verschillende soorten te koop.

Een recept voor een linzensoep met verschillende soorten paddestoelen voor circa 6 personen:

Week de gedroogde paddestoelen. Was de linzen. Snipper de gepelde ui. Snijd de selderij en de paddestoelen in plakjes. Hak de knoflook fijn. Fruit de ui in een beetje boter zacht en glazig. Schep ze uit de pan. Bak de paddestoelen in boter op een vrij hoog vuur in korte tijd lichtbruin en knapperig. Schep de knoflook door de paddestoelen. Verhit de bouillon waaraan de rozemarijn is toegevoegd. Doe de linzen in de bouillon en kook ze bijna gaar. Pureer de geweekte paddestoelen. Giet het weekwater bij de soep. Voeg de gebakken paddestoelen, de gepureerde paddestoelen en de bleekselderij bij de soep, die op smaak wordt gebracht met peper en zout.

1 liter lamsbouillon 1 ui

150 gram linzen

2 stengels bleekselderij

500 gram verschillende soorten paddestoelen

enkele gedroogde paddestoelen

2 tenen knoflook

1 tak rozemarijn

50 gram boter zout en peper