Cap Gemini

Over ruim een week begint de Cap Gemini World Top Invitational. Een uitgelezen moment om even stil te staan bij deze prestigieuze Top 16 die nu voor het twaalfde achtereenvolgende jaar wordt gehouden. Bijzonder, temeer daar het toernooi nog niets aan populariteit heeft ingeboet. Zeker niet bij de spelers, die een uitnodiging als een bekroning van hun bridgecarrière zien.

Wie gaat dit jaar het Cap Gemini winnen? Bijna alle paren zijn van wereldniveau, inclusief de Nederlandse afvaardiging: Leufkens-Westra en Jansen-Westerhof. De vraag kan beter luiden: wie wint dit jaar niet? Het antwoord ligt voor de hand: Hackett-Hackett, Berkowitz-Letizia en Sun Ming-Wang Hongli. De Britse Hackett tweeling speelt nog iets te onstuimig. Ze zijn levensgevaarlijk, voor hun tegenstanders, maar soms ook voor zich zelf. Door het vrouwelijk contigent te verdubbelen van een naar twee, heeft organisator Henk van Dalen met de andere twee paren zijn nek uitgestoken. De geschiedenis leert nu een maal dat op topniveau het vrouwenbridge moet toegeven aan de mannen. En dat geldt ook voor de huidige wereldkampioenen bij de vrouwen en voor de Chinese dames, die verleden jaar met een vierde plaats op het Cap overigens wel excelleerden. Uit de elfde editie het meest besproken spel:

Zuid gever Noord

OW kw. ♠ HV762

♡ V1097

♦ 10

♣ 754

West Oost

♠ 4 ♠ B853

♡ AHB532 ♡ 4

♦ B62 ♦ AH8543

♣ H103 ♣ A8

Zuid

♠ A109

♡ 86

♦ V97

♣ VB962

Het beste contract is 5♦ voor OW. Slechts een paar slaagde erin deze dooie manche uit te bieden: Kuo en Huang, twee oude rotten uit Taiwan. Elf slagen leverden hen prompt 10 imps op. Wat er verder allemaal op het spel gebeurde.

West Noord Oost Zuid

Manoppo Meckstroth Lasut Rodwell

1SA 1)

dbl 2♠ 3♦ pas

3♡ pas 3SA pas

pas dbl pas pas

pas

1) 9-12 pt. Eric Rodwell startte met voor de heer in dummy. Hierna ontwikkelde Henky Lasut de ruitens, zodat de Indonesiër met negen slagen eindigde: OW +750, 12 imps. Als zuid zou zijn uitgekomen met een kleine schoppen (het doublet vroeg misschien wel om schoppenstart), dan had noord in slag 1 klein (!) moeten leggen om de verbindingen in stand te houden.

West Noord Oost Zuid

Svarc Chagas Bompis Branco

pas

1♡ 1♠ 2♦ 2♠

3♡ pas 3SA pas

pas pas

Marcelo Branco kwam uit met en vervolgde met ♠10. Gabriel Chagas, die zich realiseerde dat de leider hoogstwaarschijnlijk boer-vierde schoppen had, speelde een kleintje bij. Door deze briljante manoeuvre was de leider in een klap kansloos. De Brazilianen wonnen het toernooi met overmacht. Voor de tweede keer trouwens. Tot slot Alain Lévy in actie:

West Noord Oost Zuid

Lévy Helness Mari Helgemo

pas

1♡ 1♠ 2♦ 3♠

4♡ pas pas pas

Het agressieve 3♠ bod van Geir Helgemo had Lévy onder druk gezet. Hij koos voor 4♡. Ogenschijnlijk heb je in dat contract vier losers: een in ruiten, een in schoppen en twee in harten. Tor Helness startte met en switchte naar klaveren voor het aas. Lévy troefde een schoppen af in de hand, speelde , troefde de derde klaveren af met de singleton troef op tafel en troefde nog een schoppen af. Nu volgde ruiten naar het aas en de vierde schoppen, die zuid voortroefde met de acht, overgetroefd met de boer. De leider sloeg en speelde ruiten. Noord troefde voor, maar kon niet verhinderen, dat zuid nog en vervolgens een klein troefje als tiende slag ging maken. Voor de goede orde, Alain Lévy is de huidige wereld- en Olympisch kampioen. Noblesse oblige.

(Cap Gemini Top Invitational, Hotel des Indes, Den Haag: 15 t/m 18 januari 1998. Inl. en reserveringen: 030-2526184.)