Britse minister in verlegenheid door drugshandel zoon

LONDEN, 3 JAN. Een Britse minister die een harde positie inneemt tegen liberalisering van de anti-drugswetgeving is gisteren naar voren getreden als vader van een teenager die een kleine hoeveelheid cannabis zou hebben verkocht aan een verslaggeefster van de Britse krant The Mirror.

“Mijn zoon ging vrijwillig met me naar de politie. Hij rekende niet op gunsten van het juridisch proces, en dat moet hij ook niet doen”, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw op een haastig bijeengeroepen persconferentie. “Hij zal alle straffen (..) aanvaarden en ondergaan, hoewel wij natuurlijk als alle ouders naast hem staan.” Straws zoon William (17) is op borgtocht vrijgelaten.

Straw zei dit nadat een rechter een verbod had ingetrokken op publicatie van de naam van de verdachte (en diens vader) door de Britse pers. Het verbod was eerder afgekondigd uit vrees dat justitie bevooroordeeld zou zijn als de zaak voorkomt.

Het publicatieverbod werd ingetrokken nadat drie Schotse kranten de verdachte als Straws zoon hadden aangemerkt, met een verwijzing naar het Internet, waar iedere Brit zijn naam kon vinden. De rechter zei dat hij moest overwegen of “het verstandig of gepast was voor de rechtbank” om bij zijn positie te blijven met het resultaat dat “zaken vrijelijk kunnen worden gepubliceerd in Greenock (in Schotland) maar niet in Carlisle (in Engeland)”.

Ook de in Groot-Brittannië verkrijgbare Franse krant France Soir publiceerde de naam in een twee-kolomsbericht, compleet met foto. De krant noemde het een typisch voorbeeld van “Britse hypocrisie”. Twee Engelse tabloids, The Sun en The Mirror, publiceerden gisteren een vraaggesprek met de minister, zonder vermelding van zijn naam. In The Mirror zei de minister, nog ongeïdentificeerd, niets liever te willen dan openheid in deze zaak. “Ik ben niet het type dat gewoonlijk dit soort confrontaties uit de weg gaat”, aldus de minister.

Straw zei na de opheffing van het identificatieverbod “natuurlijk in verlegenheid te zijn gebracht” door de zaak. Maar hij zei niet van plan te zijn af te treden, en het bureau van premier Blair liet weten dat Straw Blairs volledige steun heeft. “Jack Straw heeft eerbaar en correct gehandeld gedurende deze episode”, aldus het bureau van Blair. “Het is voor hem een zeer moeilijke tijd geweest. De premier heeft hem voortdurend zijn volledige steun gegeven, en hij blijft dat doen.” (AP, Reuters)