Brazilië wint in Haarlem; Organisatie wil Basketbalweek in Rotterdam

ROTTERDAM, 3 JAN. Brazilië heeft gisteravond de zestiende Haarlemse Basketbalweek gewonnen. In de finale waren de favoriete Zuidamerikanen te sterk voor de verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen nationale ploeg van Nieuw-Zeeland: 93-74. Bij de rust leidde de nummer zes van de Olympische Spelen van 1996 al met 17 punten verschil.

Door hun zege zijn de Brazilianen naar alle waarschijnlijkheid de laatste winnaars van de Haarlemse Basketbalweek. Als het aan organisator Frank Voskuilen ligt vindt de volgende editie van het evenement - één van de succesvolste in zijn soort van Europa - namelijk plaats in Rotterdam. Gisteravond onderstreepte hij nogmaals dat de mogelijkheden van het toernooi in het Extran Sportcenter in Haarlem te beperkt zijn. Voskuilen ziet de al eerder aangekondigde verhuizing naar de nieuwe en grotere Scheldehal van het Ahoy'-complex in Rotterdam daarom als onvermijdelijk. Eind dit jaar zou daar de eerste Holland Basketbalweek moeten plaatsvinden.

Volgens de Haarlemmer Voskuilen is de verhuizing van het evenement naar een grotere hal noodzakelijk om ook in de toekomst tot de verbeelding sprekende ploegen te kunnen contracteren. Een grotere accommodatie betekent meer inkomsten uit de verkoop van kaartjes. Daarnaast wensen ook de voornaamste sponsors van de Basketbalweek een grotere accommodatie. “Zo'n accommodatie is er in Haarlem helaas niet. Met bloedend hart zie ik dit toernooi uit mijn eigen stad vertrekken. Maar mijn verstand laat me geen andere keuze. Ons budget staat ieder jaar weer onder druk. Eigenlijk leven we hier boven onze stand”, zei Voskuilen.

Het bestuur van de Nederlandse Basketbalbond stemde eind november van het vorig jaar tijdens de algemene ledenvergadering al in met de verhuizing van het toernooi naar Rotterdam. In Haarlem waren de reacties minder positief. De Stichting Sport Initiatieven Haarlem reageerde ontstemd over de mogelijke verdwijning uit de stad van het ook buiten Nederland veel aanzien genietende toernooi. De gemeentelijke stichting stuurt aan op een arbitragezaak.

Voskuilen hoopt echter dat ook bij de stichting het gezonde verstand zegeviert. “Wij, de organisatie van de Basketbalweek, willen voor de toch al noodlijdende basketbalsport in Nederland een groot internationaal evenement behouden. Graag in Haarlem, maar als de keus wordt een Basketbalweek in Rotterdam of helemaal geen Basketbalweek, dan kiezen wij voor het eerste.”

In de mogelijk laatste Haarlemse Basketbalweek werd Brazilië de logische winnaar. Dat bleek alleen al uit het krachtsverschil in de eindstrijd. Brazilië versloeg Nieuw-Zeeland met negentien punten verschil. De Nieuw-Zeelanders waren in de eindstrijd gekomen door in de kwartfinale Verona met een punt te verslaan en vervolgens te zegevieren over Cuba. Verona liet de strijd om de vijfde en zesde plaats schieten en trainde vandaag al weer op Italiaans grondgebied.

Het evenement in Haarlem liep voor Nederland op een teleurstelling uit. Na slechts één van de vier groepswedstrijden te hebben gewonnen, moest de nationale ploeg van de Belgische bondscoach Lucien van Kersschaever het toernooi afgelopen maandag al verlaten. Alleen tegen de studenten van een Amerikaans collegeteam (OAK Hill Acadamy) wist Nederland op de tweede toernooidag een overwinning te boeken. Nederlagen waren er tegen Cuba, Nieuw-Zeeland en en Galil Elyon. Als excuus gold dat veel spelers ontbraken wegens competitieverplichtingen in het buitenland.