Borst wil toch lijsttrekker D66 worden

ROTTERDAM, 3 JAN. De beoogd lijsttrekker van D66 Els Borst zal een eerste plaats op de kieslijst van haar partij aanvaarden. Zij heeft hiertoe besloten nadat fractieleider Thom de Graaf haar desgevraagd te kennen had gegeven vooralsnog niets voor het lijsttrekkerschap te voelen.

Dit zegt Borst vandaag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. Nadat D66 in de laatste peilingen slecht scoorde en pers en partijgenoten kritiek op haar hadden geuit, beraadde Borst zich tijdens het kerstreces op de vraag of zij door wil gaan. Ze kwam tot de conclusie dat het “niet goed is” als zij haar kandidatuur als lijsttrekker zou intrekken. “Een leiderschapswisseling is geen oplossing voor de onzekerheid die in de partij dreigde toe te slaan”, aldus Borst, die stelt dat “de vleugels van het paarse vliegtuig, PvdA en VVD”, meer aandacht trekken dan “de romp, D66”.

Borst heeft haar partijgenoten te kennen gegeven dat zij van hen geen uitspraken meer in de publiciteit wil zien waarin zij elkaars opvattingen bekritiseren. “Als je wil corrigeren of nuanceren moet je dat intern doen.” Voor het motto “niet compromiezen maar kiezen” van partijvoorzitter Tom Kok voelt zij niets: “We zullen ons niet tegenover de coalitiepartners opstellen om der wille van de profilering. We zullen gewoon doorgaan met compromissen sluiten”.

Deze maand moet tijdens een schriftelijke adviesronde over de kandidatenlijst blijken of de leden van D66 Borst op de eerste plaats willen zetten. Zo niet, dan wenst zij toch niet te wijken. Evenmin als oud-D66-leider Jan Terlouw.