Beursfondsen wachten in spanning af; Weldra wordt duidelijk of winstprognoses kloppen

ROTTERDAM, 3 JAN. Het beloven weer spannende tijden te worden voor de beursfondsen. Binnen enkele weken moet duidelijk worden of de vorig jaar geuite winstprognoses daadwerkelijk worden gehaald. Of liever nog overtroffen, want daar rekent de gemiddelde belegger inmiddels op. En teleurstellingen worden door de markt bikkelhard afgestraft.

Heeft de duurdere dollar alleen maar positieve effecten gehad voor het resultaat? Is het bedrijf daadwerkelijk ongevoelig geweest voor de financiële crisis in het Verre Oosten? Zijn er voldoende voorzieningen getroffen voor grote problemen als het millennium-vraagstuk en de introductie van de euro?

Slechts één bedrijf heeft zijn winstverwachting recent neerwaarts bijgesteld. Het Delftse NKF maakte afgelopen dinsdag bekend flinke schade te lijden als gevolg van de financiële crisis in het Verre Oosten. De producent van telecom- en energiekabels verwacht met zijn winst uit gewone bedrijfsuitoefening een kwart lager uit te komen, dan eerder was geprognotiseerd. Naast een algemene prijsdaling in het Verre Oosten kan één van de belangrijkste klanten in Maleisië waarschijnlijk niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De beurs strafte NKF afgelopen week hard af. Het aandeel moest woensdag 5 gulden inleveren tot 48 gulden, waarmee het fonds het dieptepunt (46,50 gulden) van augustus benaderde. De bijstelling van de prognose is extra pijnlijk omdat NKF al uitging van een winstdaling van circa 40 procent. Die daling was weer een gevolg van de moeilijke situatie op de Duitse markt. NKF zal een van de weinige bedrijven zijn die niet tevreden terugkijken op het beursjaar 1997. Terwijl de AEX-index in het afgelopen jaar met 44 procent is gestegen, moest het bedrijf een derde inleveren ten opzichte van de hoogste koers aan het begin van dit jaar.

Vraag is of de moeilijke omstandigheden in Azië niet meer slachtoffers zullen eisen. De aandeelhouders hebben de laatste jaren bij veel bedrijven niets anders gehoord dan dat juist uit die regio de expansie moet komen. Aan de afgelopen week zijn dergelijke sombere verwachtingen echter niet besteed, want de AEX steeg met maar liefst 5,3 procent tot 926,99 punten.

Een plaatsgenoot van de kabelfabrikant, Delft Instruments, had deze week juist goed nieuws te melden. Na een zoektocht van maanden is in de persoon van E. de Groot van Getronics eindelijk een opvolger gevonden voor bestuursvoorzitter R. Kingma. De koers van de instrumentmaker steeg met 1,50 gulden licht tot 29 gulden. Geen verschrikkelijke stijging, maar vooral de abnormaal hoge omzet - acht maal het gemiddelde - liep de beursautoriteiten in het oog. Daardoor kan dit muisje nog een staartje krijgen, want de Stichting Toezicht Effectenverkeer gaat onderzoeken of er sprake is van voorkennis. Ook voor Delft Instruments kan 1997 als beursjaar snel worden vergeten. Op de laatste dag van het jaar noteerde het aandeel 29 gulden, terwijl in augustus nog een koersniveau van 48 gulden werd behaald.

Van Ommeren (tankopslag, tankvaart) is het nieuwe beursjaar goed begonnen. Een winststijging van bijna 50 procent (inclusief een forse buitengewone bate) liet het aandeel gisteren met 5 gulden stijgen tot 73. De aandeelhouders van Van Ommeren hoeven in elk geval niet bang te zijn voor een negatieve Aziatische verrassing. De winstgroei van het Rotterdamse bedrijf is mede te danken aan het gestegen tankopslagresultaat in Azië en Australië, zo meldde het persbericht gisteren.