Algerijnse krant: bij bloedbad ruim vierhonderd doden

ALGIERS, 3 JAN. Op de eerste dag van de islamitische vastenmaand Ramadan zijn dinsdag 412 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, op afschuwelijke wijze afgemaakt bij een aanval op vier geïsoleerde dorpen in het gebied van Rélizane, 250 kilometer ten westen van de Algerijnse hoofdstad Algiers.

Dat meldt de Algerijnse krant Liberté vandaag. De veiligheidsdiensten hadden eerder meegedeeld dat bij de aan moslim-extremisten toegeschreven aanval 78 doden en 68 gewonden waren gevallen. Als het bericht van Liberté op juistheid berust, is het de grootste moordpartij sinds de bloedige machtsstrijd tussen regering en moslim-extremisten in 1992 begon.

Liberté, dat spreekt van “een ware genocide”, komt tot zijn dodencijfer op basis van getuigenissen van overlevenden ter plaatse en in het ziekenhuis van het naburige Oued R'hiou. De slachtoffers, arme boeren en hun gezinnen, zijn de keel afgesneden, onthoofd en verminkt. Sommige lijken zijn van ledematen ontdaan. Kinderen zijn vermoord door hen tegen de muren van de huizen te gooien, aldus overlevenden.

De afgelopen tien dagen zijn in totaal meer dan 750 mensen in Algerije vermoord bij aanvallen op dorpen en hinderlagen op wegen, voornamelijk in het westen van het land. Het is niet toevallig dat deze scherpe toeneming van het geweld komt in de aanloop naar en het begin van de islamitische vastenmaand: de Ramadan wordt door de moslim-extremisten gezien als bijzonder geschikt voor de jihad, de heilige oorlog. Tijdens de laatste Ramadan, vorig jaar januari, werden meer dan 400 burgers vermoord tijdens een reeks aanvallen op dorpen en bij bomaanslagen in Algiers zelf.

Volgens de autoriteiten gaan de extremisten, verzwakt door legeroffensieven, zich te buiten aan 'genocidale represailles' tegen een weerloze bevolking. (AFP)