Zoon van Robert Kennedy komt om bij ski-ongeluk

WASHINGTON, 2 JAN. Michael Kennedy, een van de elf kinderen van de in 1968 vermoorde politicus Robert F. Kennedy, is woensdag omgekomen bij een ski-ongeluk in de Amerikaanse plaats Aspen, in Colorado. Kennedy raakte met zijn hoofd een boom op de laatste afdaling van de dag, toen de ski-omstandigheden begonnen te verslechteren.

Hij deed mee aan een partij 'ski-voetbal' - waarbij de deelnemers elkaar al afdalend een bal toespelen. Het is een spel dat in het wintersportoord Aspen tot de oudjaarstradities behoort. Kennedy, die bekend stond als een voortreffelijk skiër, overleed in het ziekenhuis. President Clinton ontbrak de nieuwsjaarsviering om de familie telefonisch te condoleren.

Kennedy, die 39 jaar werd, gold een tijd lang als een veelbelovende telg in het Kennedy-geslacht. Hij leidde campagnes van zijn oom, senator Edward Kennedy, en zijn broer Joe Kennedy, lid van het Huis van Afgevaardigden. Maar vorig jaar kwam Michael Kennedy in opspraak toen bekend werd dat hij vijf jaar lang een verhouding had gehad met de oppas van zijn kinderen, die begon toen het meisje veertien jaar oud was. Tot een vervolging is het niet gekomen, want de oppas zag er van af om met de justitie mee te werken en een klacht in te dienen. Michael leefde gescheiden van zijn vrouw. Hij leidde een organisatie die arme gezinnen hielp aan goedkope brandstof voor de verwarming van hun huizen.

De dood van Michael Kennedy vestigt nog eens de aandacht op een familie die door het noodlot lijkt te worden achtervolgd - maar die anderzijds dat noodlot ook voortdurend lijkt te tarten. Toen Michael tien was, in 1968, werd zijn vader Robert, minister van justitie en kandidaat voor het presidentschap, in een hotel in Los Angeles vermoord tijdens zijn campagne. Zijn oom John F. Kennedy, Amerikaans president, was vijf jaar eerder vermoord tijdens een bezoek aan Dallas. Een andere oom, Joe, kwam in de oorlog om, een tante, Kathleen, stierf in een vliegongeluk.

Maar het zijn niet alleen tragedies die de door glamour omgeven 'Amerikaanse koninklijke familie' treffen, maar ook schandalen met drank, drugs en vrouwen die de politiek actieve leden van de Kennedy-clan zelf over zich afriepen. De broers John, Robert en Edward raakten allen in opspraak door hun relaties met vrouwen met wie ze niet waren getrouwd. Edward kon zijn presidentiële ambities wel vergeten nadat hij, onder invloed van alcohol, in 1969 met een vrouw die niet zijn echtgenote was bij Chappaquiddick in een auto te water raakte. Michaels broer David stierf in 1984 aan een overdodis cocaïne. Een andere broer, Joe Jr., lid van het Huis van Afgevaardigden, moest zich vorig jaar als kandidaat voor het gouverneurschap van Massachusetts terugtrekken nadat zijn eerste vrouw in een boek een vernietigend beeld van hem als echtgenoot en huisvader had geschetst. Michael zelf had een relatie met de babysit en zijn neef William Kennedy Smith werd in 1991 aangeklaagd wegens aanranding.