VS: massa-executies Irak

WASHINGTON, 2 JAN. De Verenigde Staten zeggen aanwijzingen te hebben dat er de laatste weken massale executies van politieke gevangenen in Irak hebben plaatsgehad.

In een aantal gevallen werden de lichamen van de geëxecuteerden - die tekenen van marteling vertoonden - overgedragen aan hun familieleden, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou vooral gaan om gevangenen die lange straffen uitzaten wegens lidmaatschap van oppositionele partijen of belediging van het regime. “De berichten zijn zo gruwelijk dat ze om een onderzoek schreeuwen”, aldus de woordvoerder. Eerder deze week al maakte de Iraakse oppositie in Londen gewag van massale executies. De regering in Bagdad ontkent de massa-executies. Volgens het Iraakse ministerie van informatie gaat het om een campagne van “misleidende propaganda”. (AP)