Vogts: 'Strafschop uit WK-finale '74 was fout'

ROTTERDAM, 2 JAN. De Duitse bondscoach Berti Vogts heeft na 23 jaar toegegeven dat de strafschop die Duitsland kreeg in de WK-finale van 1974 tegen Nederland ten onrechte is toegekend. Bernd Hölzenbein 'versierde' de penalty door over het been van Wim Jansen te duiken. Paul Breitner scoorde vanaf de stip en Duitsland werd wereldkampioen door met 2-1 te winnen. Vogts was destijds verdediger van het Duitse elftal.

De huidige bondscoach deed zijn bekentenis op oudejaarsdag in het Duitse boulevardblad Bild. “Ik kan het nu wel toegeven”, zei Vogts. “De scheidsrechter stond er niet goed voor toen Jansen Hölzenbein verdedigde. De camera achter het doel liet zien dat de beslissing ons een strafschop toe te kennen een vergissing was.”

Duitsland stond op dat moment met 1-0 achter door een doelpunt van Johan Neeskens. Hij scoorde in de eerste minuut vanaf elf meter nadat Johan Cruijff in het strafschopgebied was neergelegd door Uli Hoeness. Dat was wel een juiste beslissing van de Engelse arbiter Taylor. De door Breitner benutte strafschop betekende in de 25ste minuut de gelijkmaker. Topscorer Gerd Müller bepaalde nog voor rust de eindstand op 2-1.

Hoofdrolspeler Hölzenbein heeft zelf nooit toegegeven dat hij de strafschop heeft versierd. Ook de andere Duitse spelers hielden de afgelopen 23 jaar hun mond over de Schwalbe. Vogts, die in de finale de bewaker van Cruijff was, is de eerste die het stilzwijgen doorbreekt. Mogelijk treft hij met zijn elftal Nederland weer bij het WK in Frankrijk.

Duitsland is ingedeeld in groep F, samen met Joegoslavië, Amerika en Iran. Nederland voert groep E aan en treft België, Zuid-Korea en Mexico. De groepswinnaar treft in de kwartfinales de nummer twee van poule F, de nummer twee van de groep met Nederland stuit op de winnaar van poule F.