Vergoeding na eten radioactieve granen

BOSTON, 2 JAN. Oud-leerlingen van een school in de Amerikaanse staat Massachusetts krijgen een schadevergoeding van 3,7 miljoen gulden van de universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het bedrijf Quaker Oats. De vergoeding is dinsdag toegewezen door een rechtbank in de staat.

De scholieren kregen tussen 1946 en 1956 ontbijtgranen en ijzer-supplementen die waren verontreinigd met radioactiviteit.

Leden van de wetenschapclub van de Fernald School in de plaats Waltham in Massachusetts, waren zich er niet van bewust dat ze radioactieve voedingsmiddelen toegediend kregen. Zeker negentig jongens in de leeftijd van tien tot zestien jaar zijn gebruikt in het experiment, zegt Jeffrey Petrucelly, een advocaat van de oud-leerlingen. “MIT en de school vertelden de kinderen en hun ouders destijds dat ze meededen aan een onderzoek naar voeding en gezondheid in het algemeen.” Pas drie jaar geleden hoorden de leerlingen dat de granen besmet waren met radioactiviteit.

De universiteit betaalt het merendeel van de vergoeding. Quaker Oats betaalde destijds een deel van het onderzoek naar de wijze waarop ijzer en kalk wordt opgenomen door het maag-darmkanaal. “De hoeveelheid straling waar de leerlingen aan werden blootgesteld was ongeveer gelijk aan de hoeveelheid natuurlijke straling die wij allemaal krijgen vanuit de atmosfeer”, zegt MIT in een verklaring. Volgens MIT is er bij de deelnemers aan het onderzoek ook geen effect op de gezondheid te vinden. (Reuters)