US Air: 'vluchten van en naar Schiphol'

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US-Air biedt vanaf 30 april vluchten van en naar Schiphol aan. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is verbaasd over deze aankondiging omdat volgens een woordvoerder de maatschappij niet over de benodigde landingsrechten beschikt.

Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) stelde eind vorig jaar een gebruiksplan voor Schiphol op waardoor het aantal vluchten van en naar Amsterdam in 1998 wordt beperkt tot 360.000. De gezamenlijke luchtvaartmaatschappijen wilden er 400.000 uitvoeren. Alleen maatschappijen met historische rechten zijn in het gebruiksplan opgenomen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie beschikt US-Air niet over deze rechten. Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf bevestigt dat zijn maatschappij nooit eerder op Amsterdam heeft gevlogen. Hoe zijn maatschappij het toch voor elkaar gaat krijgen om op Schiphol te vliegen, kan hij niet zeggen. De pas aangestelde coördinator van het gebruiksplan, Wijkhuizen, was niet voor commentaar bereikbaar.