Stammenstrijd

Ook in het komende jaar zullen klanten van de Postbank geen gebruik kunnen maken van de 4.500 geldautomaten van de andere banken. Klanten van ABN Amro en de Rabobank kunnen op hun beurt niet terecht bij een van de 1.550 giromaten. De Postbank had toegezegd dat de klanten in 1998 eindelijk van deze primitieve stammenstrijd bevrijd zouden zijn. Tekort aan menskracht voor de benodigde automatisering wordt nu als reden genoemd.

Maar dat is volgens insiders maar één kant van de zaak. Ook de moeizaam verlopende gesprekken tussen de banken onderling vergen meer tijd dan verwacht. Elk briefje van honderd dat uit een automaat wordt getrokken vereist vanzelfsprekend verrekening met de bank van de pinner. Juist over die voorwaarden en tarieven struikelt de samenwerking tussen de Postbank en de andere banken keer op keer. Een tegenvaller, want de Postbank verklaarde in juni vorig jaar nog 'voor de zomer' een akkoord te verwachten.

Bij de ING-bank, die met de Postbank deel uitmaakt van dezelfde familie, kan de girohouder natuurlijk al lang pinnen. Er is daarbij nooit gerept van technische problemen die het uitwisselen van elkaars pasjes bemoeilijken. Binnen één concern kunnen blijkbaar wel snel afspraken worden gemaakt.

Nog in de eerste helft van dit jaar zal het probleem van de geldautomaten uit de wereld zijn geholpen, aldus de Postbank afgelopen week. Dat is dan tien jaar nadat de eerste geldautomaten in het straatbeeld verschenen. Vervolgens kunnen de banken door naar het oplossen van het volgende schisma, tussen de chipper (Postbank) en de chipknip (andere banken). Gezien de ervaring met de pin-pasjes, mag tegen het jaar 2008 een oplossing worden verwacht.