Rellen en vernielingen jaarwisseling Straatsburg

ROTTERDAM, 2 JAN. Bij rellen in de Zuid-Franse stad Straatsburg zijn tijdens de jaarwisseling tientallen auto's in vlammen opgegaan en zware vernielingen aangericht aan straatmeubilair. Ook werden vernielingen aangericht in scholen en andere openbare gebouwen. Brandweerlieden en politie-agenten werden door jongeren met stenen bekogeld. Ook vorig weekeinde was het al onrustig in Straatsburg.

In het Duitse Hannover zijn twee skinheads op oudejaarsnacht gearresteerd op verdenking van zware mishandeling van een Turk. De man is met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. In een andere Noord-Duitse stad, Sangerhausen, hebben jongeren een feest voor gehandicapten verstoord. Daarbij raakten drie gehandicapten gewond.

OIn Italië kwamen 14 mensen om het leven bij auto-ongelukken; ongeveer 850 mensen, onder wie meer dan 100 alleen al in Napels, moesten worden behandeld wegens verwondingen als gevolg van vuurwerk.

Op de Filippijnen moest het vliegverkeer naar de hoofdstad Manila worden stilgelegd door de zware rookontwikkeling als gevolg van het vuurwerk.

In Hongkong werd het 'Jaar van de Tijger' vier minuten te laat ingeluid door het kanonschot - een traditie die is overgenomen van de Britten, die de kolonie vorig jaar aan China teruggaven. Hongkongers zien het blijven steken van de kogel als een slecht voorteken.

In New York kwamen een half miljoen mensen bijeen op Times Square, om de traditionele verlichte bal te zien afdalen. Het nieuwe jaar werd ingeluid met 1350 kilo confetti en 30.000 balonnen. De Newyorkers herdachten dat de stad in 1898 werd gevormd uit vijf districten.

In Zweedse minister van Landbouw, Annika Aahnberg, zal dit jaar een wetsontwerp indienen om knalvuurwerk te verbieden, ze wil alleen siervuurwerk nog toelaten. De minister wijst in de eerste plaats op het gevaar voor de volksgezondheid. Ze krijgt steun van een Zweeds parlementslid die een motie heeft ingediend tegen alle vuurwerk “omdat het ieder jaar een regen van 192 ton zware metalen op Zweden laat neerkomen”.

Zestig daklozen in Parijs verstoorden op oudejaarsavond een feest in het chique hotel Royal Monceau. Zelfs nadat hen 3000 gulden werd geboden weigerden ze te vertrekken.

Later ging dezelfde groep restaurant Fouquet's binnen, waaruit men pas weer vertrok toen de bedrijfsleiding beloofde gratis maaltijden te verstrekken.

Met een optimistische tv-rede sloot de Russische president Jeltsin het oude jaar af. De rede werd telkens vlak voor middernacht in de elf tijdszones van het land uitgezonden. “Het nieuwe, democratie Rusland is in 1998 nog maar zeven jaar oud. Voor een mens is dat een tijd van scholing. Dat is het ook voor een land. Rusland doet nu ervaring op om de plaats te heroveren die het in de wereld verdient”, aldus Jeltsin. “Laat ons niet vergeten: uit tijden van moeilijkheden en problemen is Rusland altijd sterker tevoorschijn gekomen.”