Regeringscrisis dreigt in Israel om 'sociale' begroting

TEL AVIV, 2 JAN. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levi, heeft gistermiddag zijn aftreden aangekondigd, omdat premier Netanyahu zijn eis om de begroting voor 1998 een 'socialer' gezicht te geven niet inwilligt. Tijdens een persconferentie op zijn ministerie oefende Levi ook kritiek uit op de vertragingstactiek van Netanyahu met betrekking tot de verdere terugtrekking van Israel van de Westelijke Jordaanoever.

“Ik zal niet in een regering zitten die nergens naar toe vliegt”, aldus Levi, zinspelend op vluchten van de Israelische vliegtuigmaatschappij El Al die slechts tot doel hebben de passagiers een aantal uren in de lucht te vermaken.

“Deze begroting is geen antwoord op de werkloosheid, mensen zullen blijven lijden”, aldus Levi gisteren. Volgens de minister werden de beloftes die hij van Netanyahu een half jaar geleden zwart op wit had gekregen over het opnemen van sociale paragrafen in de begroting volledig door de premier en minister van Financiën Yacov Ne'eman genegeerd. Als er in overleg achter de schermen geen oplossing voor de verlangens van Levi wordt gevonden zal hij met de vier parlementariërs van zijn Gesher-fractie in Likud maandagmiddag tegen de begroting stemmen.

Onmiddellijk daarna zal hij, aldus de minister, zijn ontslagbrief aan Netanyahu aanbieden.

De Israelische premier werd gistermiddag overrompeld door Levi's dreigement af te treden. Op Netanyahu's aandringen werd de stemming over de begroting van gisteravond elf uur naar maandagmiddag verplaatst. Netanyahu hoopt Levi met een aantal budgettaire concessies alsnog binnen de regering te houden. Hoewel de regeringscoalitie van Netanyahu zonder Gesher een meerderheid van één stem in de Knesset behoudt, bestaat er in politieke kringen een consensus dat Israel in dat geval binnen een half jaar vervroegd naar de stembus gaat. Uit verschillende opiniepeilingen is de afgelopen dagen gebleken dat een meerderheid van de Israelische bevolking daar voorstander van is.

Levi heeft gisteren Netanyahu met de meest serieuze regeringscrisis geconfronteeerd sedert deze in juni 1996 aan de macht kwam. In het verleden is Levi in verschillende regeringen op het laatste moment teruggekomen van dreigementen het bijltje erbij neer te gooien.

Mede hierdoor houden woordvoerders van Netanyahu en ervaren parlementariërs het er op dat Levi nog niet voor de regeringscoalitie verloren is.