Rafiq Tarar president Pakistan

NEW DELHI, 2 JAN. Bij de presidentsverkiezing in Pakistan, op oudejaarsdag, heeft Mohammed Rafiq Tarar een overweldigende meerderheid van de stemmen behaald. Tarar, de kandidaat die premier Nawaz Sharif persoonlijk had geselecteerd, won 374 van de 476 stemmen.

De negende president van Pakistan werd gisteren in Islamabad beëdigd door de hoogste rechter, Ajmal Mian. Tarar, lid van Sharifs Moslim Liga (PML), won ruim 81 procent van de stemmen, die werden uitgebracht door de leden van de twee kamers van het parlement en de vier provinciale assemblees. Tarar liet zijn voornaamste rivaal, Aftab Shaban Mirani van de Volksparij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto, ruim achter zich. Mirani kreeg 58 stemmen. De PML heeft een zeer grote meerderheid in het parlement en in drie van de vier provincies.

Rafiq Tarar, voormalig rechter bij het Hooggerechtshof, is de opvolger van president Farooq Ahmed Leghari, die op 2 december aftrad na een hevige competentiestrijd met premier Sharif.

Het nieuwe staatshoofd houdt na de politieke en constitutionele schermutselingen van vorige maand niet veel meer over dan een ceremoniële rol.