Politie doelwit oudjaarsgeweld

ROTTERDAM, 2 JAN. Het nieuwe jaar is in Nederland begonnen met veel geweld, dat vooral tegen de politie was gericht. Het deed zich in het bijzonder buiten de randstad voor. In het hele land zijn, voor zover bekend, tachtig mensen opgepakt wegens openlijke geweldpleging en vernieling. In Schiedam viel een dode, als gevolg van exploderend vuurwerk.

Een dag na de rellen in de Groningse Oosterparkbuurt, waar de politie lange tijd niet durfde optreden tegen een zestigtal vandalen, gingen agenten in Arnemuiden gisternacht op de vlucht voor agressieve burgers. Jongeren met bivakmutsen hadden twee agenten aangevallen en geslagen met honkbalknuppels. Rond de jaarwisseling durfde de politie anderhalf uur lang het Zeeuwse dorp niet meer in, uit angst voor de vandalen.

Het Tweede-Kamerlid F.J. van der Heijden (CDA), lid van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken, toont zich verbaasd dat grote groepen jongeren geweld pleegden, zonder dat de politie ingreep en arrestaties verrichtte. Hij doelde met name op Groningen en Arnmuiden. “Dadelijk is het zo dat als de groep maar groot genoeg is, je geen last hebt van de politie”, aldus Van der Heijden. “Hier moet zeker iets aan worden gedaan, al weet ik nog niet hoe.”

Maar de Groningse burgemeester en korpsbeheerder H. Ouwerkerk vindt de bestrijding van geweld niet alleen de verantwoordelijkheid van de politie. “Geweld hoort helaas bij deze welvaartsmaatschappij. We moeten niet denken dat de politie dat allemaal kan oplossen.” De rellen in de Oosterparkwijk kunnen zich volgens Ouwerkerk herhalen. Hij noemt het “onbestaanbaar” dat de politie helemaal niet ingreep totdat de ME kwam, maar ziet tegelijk geen andere oplossing. “De veiligheid van individuele politiemensen mogen we natuurlijk niet in gevaar brengen. Ga je toch, dan ga je schieten en dan escaleert het.”

Volgens de politiebonden is de agressie tegen de politie de laatste jaren toegenomen. Als die ontwikkeling zich doorzet, meent voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB), wordt het tijd dat de politiek ingrijpt en nieuw beleid ontwikkelt. “Dat kan bijvoorbeeld door meer ME achter de hand te houden. Maar dat kost geld.” Voorzitter H. Kruizinga van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) is van oordeel dat 'Den Haag' en de hele samenleving duidelijk moet laten merken dat “dit soort gedrag niet kan”.

Van Duijn heeft begrip voor de terughoudendheid van de politie. “De politie moet niet de held gaan uithangen, als er alleen sprake is van materiële schade. Ze moet haar eigen veiligheid in de gaten houden. Als er mensen in gevaar komen, is dat wat anders.”

In het Gelderse Niewaal beperkte de politie zich tot toekijken, hoewel omwonenden zich beklaagden over een groot vreugdevuur op straat. Een zeventigtal jongeren sleepte voortdurend autobanden en ander brandbaar materiaal aan.

In het Brabantse Rijswijk bekogelden jongeren de politie en brandweer met bierflesjes en vuurwerk. De Rotterdamse politie hield twee mannen aan die met een vuurwapen in de lucht schoten.

Pagina 3: Vechtpartij met politie na roof van lingerie

In Emmen had de politie de wapenstok nodig. Het gebeurde voor een lingeriewinkel. Terwijl de eigenaar bezig was een ingegooide etalageruit dicht te timmeren, voorzagen enkele vrouwen zich van nieuw ondergoed. Toen de politie hen wilde aanhouden, kwam het publiek in opstand en ontstond er een massale vechtpartij.

Op de Rozemarijndonk in Spijkenisse plunderden jongeren etalages van winkels. Dat laatste gebeurde ook in Nijmegen.

In Amsterdam was het relatief rustig. De brandweer was druk in de weer met brandjes en veel valse meldingen van rookmelders, vooral in hotels. In totaal brandden bij twee branden drie woonetages uit. Ook de kerstboom op de Dam viel dit keer ten prooi aan de vlammen. In Bodegraven hing een grimmige sfeer. Jongeren bekogelden politieauto's met vuurwerk. De ME greep in. Drie jongens en twee meisjes werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Een 20-jarige man uit Ter Aar werd neergestoken.

Het aantal slachtoffers van vuurwerk is, voor zover bekend, meegevallen. Het ernstigste incident gebeurde in Schiedam. Een 35-jarige man overleed nadat hij was geraakt door brokstukken van zwaar vuurwerk. In Den Haag raakten vijf mannen gewond toen een vreugdevuur uit elkaar spatte. Een 12-jarige jongen raakte in het Drentse Valthe ernstig gewond toen hij met zijn vader vuurwerk afstak. Hij moet een oog missen. In Empe (gemeente Brummen) hapte een hond naar een weggeworpen rotje dat in zijn bek ontplofte. Het dier overleefde dat niet.

De politie van Maastricht zoekt een automobilist die kort na de jaarwisseling in het wilde weg enkele schoten heeft afgevuurd, vermoedelijk vanuit een rijdende auto. Een 51-jarige man uit Valkenburg en een 58-jarige inwoner van Maastricht zijn daarbij gewond geraakt. De slachtoffers werden kort na elkaar door eenzelfde type kogel geraakt.

De Valkenburger kreeg een schot in de schouder. De kogel is in het ziekenhuis verwijderd. De Maastrichtenaar werd getroffen in het been. Hij is eveneens geopereerd.