Oorlogsheld premier van Tsjetsjenië

GROZNY, 2 JAN. Sjamil Basajev, vooral bekend als leider van een bloedige gijzelingsactie in Rusland ten tijde van de oorlog in Tsjetsjenië, gaat een nieuwe Tsjetsjeense regering vormen.

De Tsjetsjeense regering trad gisteren af op last van president Aslan Maschadov. Volgens de autoriteiten in Grozny moeten in de nieuwe regering, die op uiterlijk 10 januari moet zijn gevormd, nieuwe ministers komen op alle zogenoemde veiligheidsministeries, de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Veiligheidsdiensten. Volgens een van de vice-premiers in de oude regering was die niet meer op haar taak berekend en moet de nieuwe regering “mobieler” zijn en meer eenheid vertonen. De weggestuurde regering is daarnaast in gebreke gebleven bij de bestrijding van corruptie in de oliesector en de bestrijding van de criminaliteit.

Basajev, oorlogsheld en vice-premier in de vorige regering, leidde in juni 1995 de spectaculaire gijzelingsactie in de stad Boedjonnovsk in het zuiden van Rusland, waarbij een groep Tsjetsjeense commando's in een plaatselijk ziekenhuis meer dan duizend mensen in gijzeling nam. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven tijdens gevechten tussen de Tsjetsjenen en Russische veiligheidstroepen. Uiteindelijk ontkwamen de meeste Tsjetsjenen na hun actie, die algemeen werd gezien als een diepe vernedering van Rusland. Sindsdien is Sjamil Basajev voor de Russen 'vijand nummer één'. (Reuters)