Onbloedig eind gijzeling Brazilië

S PAULO, 2 JAN. Braziliaanse politietroepen hebben woensdag zonder bloedvergieten een eind gemaakt aan de gevangenisopstand in Sorocaba, niet ver van S Paulo. Ze bevrijdden er 650 mensen die drie dagen eerder door opstandige gevangenen in gijzeling waren genomen.

Bij de bestorming van de gevangenis werd geen schot gelost, hetgeen de politie later de lof van mensenrechtenorganisaties opleverde; de Braziliaanse politie heeft een reputatie van gewelddadigheid waar het de beëindiging van gevangenisopstanden betreft. De familieleden van in Sorocaba gegijzelde familieleden van gevangenen hebben tijdens de gijzelactie gezegd vooral bang te zijn voor een herhaling van de gebeurtenissen in de Carandiru-gevangenis in S Paulo in 1992. Daar schoot de politie bij de bestorming honderdelf opstandige gevangenen dood.

Dat geweld bleef ditmaal uit, en bij de veertig minuten durende operatie werd slechts wat geduwd en getrokken; vier politiemannen en tien gevangenen liepen daarbij lichte verwondingen op. Volgens bevrijde gijzelaars mishandelden de politiemannen sommige gevangenen; dit werd tegengesproken door een woordvoerder van de politie. Een waarnemer van een mensenrechtenorganisatie, die bij de politie-actie aanwezig was, uitte zich echter zeer tevreden: “Dit was de meest riskante operatie die ik ooit heb gezien, maar het was ook de meest succesvolle”, zei de voorzitter van de Raad voor de Verdediging van Mensenrechten in S Paulo. (Reuters)