'Nieuwe topman voor Apple'

NEW YORK, 2 JAN. Apple heeft een nieuwe topman. Althans, dat zou je mogen concluderen uit een e-mail van Steve Jobs, interim-topman van Apple Computer, aan Michael Murdock. Hij zou op 5 januari kunnen beginnen.

Murdock is een computerconsultant in Burlingame, Californië, en hij ontving e-mail van Jobs met de mededeling dat hij topman van Apple kon worden.

De e-mail blijkt, volgens een woordvoerder van Apple, een grap te zijn van Jobs en Larry Ellison, lid van de raad van commissarissen van Apple en topman van Oracle.

Volgens Jobs had Murdock hem zo vaak ongevraagd van advies gediend en kennelijk zichzelf aangeboden als de nieuwe topman dat ze hem voor de grap de gewraakte e-mail stuurden. De San Francisco Chonicle meldt dat Murdock in vier maanden tijd echter slechts vier keer een e-mail naar Jobs heeft gestuurd. Bovendien heeft hij niets meer gestuurd nadat Jobs hem in december e-mailde: 'Please go away'.

Apple zoekt nog steeds naar een topman na omvangrijke verliezen, een kelderende koers van het aandeel en het vertrek van Gil Amelio in het voorjaar van 1997. Amelio was een jaar eerder andere falende topman, Michael Spindler, opgevolgd. Nu is Jobs, een mede-oprichter van Apple, al maanden interimtopman.