Nieuwe Roebel nog nauwelijks in omloop

MOSKOU, 2 JAN. De nieuwe Russische roebel is nog nauwelijks in omloop gebracht. Op 1 januari had de geldhervorming, waarbij voor elke 1000 'oude' roebels één nieuwe in de plaats komt, van kracht moeten zijn. De nieuwe roebel wordt op zijn vroegst pas maandag op grote schaal ingevoerd.

Zowel op nieuwjaarsdag als vandaag was de nieuwe roebel nog vrijwel nergens te krijgen en in winkels werd dan ook nog gewoon met oude roebels betaald. Bankautomaten zijn weliswaar sinds de jaarwisseling ingesteld op de nieuwe munt, maar wie 100 roebel wil pinnen, krijgt gewoon 100.000 oude roebels.

De Russische centrale bank heeft de meeste nieuwe roebels pas vandaag onder debanken verspreid. De meeste daarvan zijn tot maandag gesloten. De eerste vier dagen van het nieuwe jaar gelden in Rusland als feestdag. Als het maatschappelijke leven maandag weer op gang komt, zullen de nieuwe roebels naar verwachting snel in het hele land verspreid worden.

De vertraging levert in de praktijk geen problemen op, omdat de oude roebels nog een heel jaar geldig blijven als betaalmiddel. Tot en met het begin van 2002 blijven ze bovendien inwisselbaar voor nieuwe roebels. Winkeliers zijn verplicht een jaar lang hun prijzen zowel in oude als in nieuwe roebels uit te drukken, zodat de consumentenprijzen te vergelijken blijven.

Op die manier hoopt de Russische regering te voorkomen, dat winkeliers de geldhervorming aangrijpen om hun prijzen te verhogen. Veel Russen zijn er niet gerust op dat bij de nieuwe munt inflatie uitblijft. De president van de Russische centrale bank, Sergej Doebinin, heeft hun verzekerd dat dit niet zal gebeuren en dat de nieuwe roebel neutraal zal uitpakken voor de prijzen. De invoering van de nieuwe roebel contrasteert met de vorige geldhervorming in Rusland in 1993. Russen hadden toen slechts enkele dagen de tijd om geld uit de voormalige Sovjet-Unie in te wisselen voor nieuwe bankbiljetten.(AP,Reuters)