Nettowinst Achmea stijgt met 15 procent

ROTTERDAM, 2 JAN. Bank/verzekeraar Achmea Groep heeft in 1997 een nettowinst behaald van 660 miljoen gulden, 15 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging is kleiner dan in 1996 toen de winst met 21 procent steeg.

De omzet van de groep, waarin Avero, Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis en Staal Bankiers zitten, groeide eveneens met 15 procent tot 15,9 miljard gulden.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die de onderneming op oudejaarsdag bekendmaakte. Het verzekeringsbedrijf wist met zijn beleggingsactiviteiten2,5 miljard gulden opbrengst te behalen, een groei van 25 procent. Dit bedrag is in de omzet inbegrepen.

Met levensverzekeringen draaide Achmea beter, terwijl schadeverzekeringen (exclusief de zorgsector) stabiel waren. Schadepreventie en een scherp acceptatiebeleid vormden volgens het concern een compensatie voor de gevolgen van de prijsconcurrentie bij motorvoertuigverzekeringen.

Autonome groei en toetreding tot de groep van PWZ verzekeringen resulteerden in een grote stijging van het aantal verzekerden in de zorgsector. De bankactiviteiten ontwikkelden zich volgens Achmea voorspoedig, waarbij de provisie-inkomsten stegen als gevolg van de goede resulten bij de effectenbemiddeling.

Achmea Groep zag het balanstotaal toenemen met ruim 21 procent tot 61 miljard gulden. Het groepsvermogen groeide met 34 procent tot 7,5 miljard gulden. Achmea verwacht in 1988 een verdere groei van omzet en resultaat. Op de resterende aandelen van de Belgische Europabank, waarvan het concern kortgeleden 87 procent van de aandelen overnam, zal de bank/verzekeraar een openbaar bod uitbrengen. (ANP)