NATTE SOUVENIRS

Het begint in de Verenigde Staten gewoonte te worden om nalatenschappen van seriemoordenaars te veilen. Deze week had in Miami de veiling plaats van de woonboot met bijbehorende spullen, waarop seriemoordenaar Andrew Cunanan zijn laatste dagen voor zijn zelfmoord had doorgebracht.

Een week eerder was de boot gezonken. Van water doordrenkt meubilair, natte tapijten, spiegels en meubilair werden onder grote belangstelling te koop aangeboden. De Duitse eigenaar van de boot, Matthias Ruehl, gaf geen garantie dat de spullen ook echt waren beroerd door Cunanan, die wereldberoemd werd nadat hij op 15 juli de Italiaanse mode-ontwerper Gianni Versace voor zijn huis in Miami had doodgeschoten. “Maar als de jongens een souvenir willen, is dat oké”, zei Ruehl.

Fernando Carreira, de conciërge van de boot die de politie tipte over Cunanans verblijfplaats, leidde de verkoop van de natte spullen. Ook deelde hij handtekeningen uit aan de tientallen belangstellenden, die overigens niet allemaal souvenirjagers waren.

Dinsdag spande de familie van Gianni Versace een proces aan tegen de politie van Miami om te verhinderen dat deze autopsiefoto's van het vermoorde familielid publiceert. Eerder had de familie de politie verzocht om niet alle archiefstukken over de moord op Versace vrij te geven. Volgens ingewijden is de familie bang dat te veel intieme details over Versace's leven bekend worden.