Mohammed Rafiq Tarar; Crypto-fundamentalist

NEW DELHI, 2 JAN. In Pakistan kijkt niemand er meer van op: Nawaz Sharif, de machtigste premier die het land ooit kende, heeft opnieuw zijn zin gekregen. Op oudejaarsdag werd Sharifs beschermeling Mohammed Rafiq Tarar - de oppositie spreekt liever van 'marionet' - tot negende president van Pakistan gekozen.

De 68-jarige Tarar, een persoonlijke vriend en juridisch adviseur van de familie Sharif, staat bekend als een uiterst volgzame aanhanger van de premier en diens regerende partij, de Pakistaanse Moslim Liga (PML). Voordat hij half december door Sharif naar voren werd geschoven als opvolger van de afgetreden president Farooq Leghari, was in Pakistan bitter weinig bekend over Rafiq Tarar. Zelfs in regeringskringen was met grote verbazing kennisgenomen van de nominatie de voormalige rechter en senator. Sharif beschikt in zijn kabinet immers over een aantal uiterst bekwame ministers, gepokt en gemazeld op tal van terreinen. Maar de eigenzinnige premier had zijn oog toen al lang laten vallen op Rafiq Tarar, afkomstig uit zijn eigen Punjab, de provincie waar inmiddels nagenoeg alle politieke en militaire kopstukken vandaan komen.

Na een rechterlijke carrière van ruim dertig jaar werd Tarar tien maanden geleden gekozen als senator voor de PML. Tarar, die bekend staat als een uiterst conservatieve, strenge moslim, is lid van de Pakistaanse Tableeqi beweging, een organisatie die zich inzet voor de wereldwijde verspreiding van de islam.

Hoewel Tarar zichzelf deze week in een interview omschreef als 'liberaal moslim' twijfelen Pakistaanse mensenrechten- en vrouwenorganisaties en andere critici openlijk aan zijn bedoelingen. Hij zou tegen het fundamentalisme aanleunen, is een uitgesproken voorstander van gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes, tegen echtscheiding en voor de sluier-plicht voor vrouwen. Als rechter liet hij een uitspraak voor de amputatie van een hand en een voet bij een dief in stand, omdat dat in overeenstemming was met de islamitische wet. “Zijn denkbeelden zijn niet meer van deze tijd”, zei Mohuiddin Kutty, een socialistische leider uit de zuidelijke provincie Sindh. Iqbal Haider, een senator uit de oppositie noemde Tarar deze week “Rafiq Terror”.

Ondanks zijn grote verkiezingsoverwinning - hij kreeg driekwart van de stemmen - blijft het de vraag hoe lang Tarar president van Pakistan zal blijven. Hoewel hij voor een termijn van vijf jaar is gekozen, bestaat de kans dat hij binnen twee weken alweer moet aftreden. Op 12 januari moet Tarar zich voor het gerechtshof in Lahore - zijn voormalige werkgever - verantwoorden voor een aantal uitspraken die hij de afgelopen maanden deed over de rechterlijke macht. Tijdens de constitutionele crisis, waarbij premier Sharif afgelopen najaar verschillende keren keihard in aanvaring kwam met zijn toenmalige rivalen - rechter Sajjad Ali Shah en president Leghari - zou Rafiq Tarar de rechterlijke macht in Pakistan hebben beledigd. In een interview noemde Tarar zijn oud-collega Shah, toen nog de hoogste rechter van het land, een “rechtbankterrorist”.

Mocht het hof in Lahore hem veroordelen voor deze uitspraak, dan wordt hij afgezet en volgt een nieuwe presidentsverkiezing.