'Miljoenen Duitse banen mogelijk bij lager loon'

KEULEN, 2 JAN. Als de laagst betaalde lonen in Duitsland met 20 procent naar beneden gaan, kan dat 4,7 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Dat is de belangrijkste conclusie uit een vanmorgen bekendgemaakte studie van het Duitse economisch onderzoeksbureau IW.

Duitsland kan niet om een verlaging van de lonen heen, zo heeft het “banenwonder” in de Verenigde Staten aangetoond, betoogde IW-directeur Gerhard Fels. Volgens hem heeft Duitsland vooral een tekort aan banen in de dienstensector die in zijn ogen onvoldoende ontwikkeld is. Vorig jaar had de VS een gemiddeld werkloosheidspercentage van 5 tegen Duitsland meer dan 11. Ook de sociale voorzieningen moeten op de helling, aldus IW, dat nauw geliëerd is aan de werkgevers. Fels ondersteepte evenwel dat een herstructurering van de sociale voorzieningen en het scheppen van 4,7 miljoen hoofdzakelijk laag betaalde banen het werkloosheidsprobleem van Duitsland niet volledig zullen oplossen. Momenteel zoeken immers ook hoog geschoolde arbeidskrachten een werkplek. Het aantal werklozen in Duitsland ligt op ruim 4,3 miljoen. (DPA, KRF)