Microsoft-zaak versneld

NEW YORK, 2 JAN. Microsoft zal sneller worden gehoord door het federale hof van beroep inzake de beschuldiging dat de softwaregigant zich van monopoliepraktijken bedient. Dit is woensdag in Washington bekend gemaakt.

Op 11 december bepaalde een disctrictsrechter op verzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie in een voorlopige uitspraak dat Microsoft niet langer computerfabrikanten mocht dwingen het besturingsprogramma Windows 95 te combineren met zijn Internet-browser Explorer.

Microsoft noemde de uitspraak onwerkbaar. Het bedrijf ging in beroep en vroeg om een versnelde hoorzitting. Gewoonlijk duurt het maanden voor het tot een hoorzitting komt. “We hebben steeds gezegd dat het belangrijk is deze zaken zo snel mogelijk op te lossen”, aldus Microsoft-woordvoerder Mark Murray. Microsoft zal nu op 29 januari gehoord worden. De Amerikaanse regering moet dan uiterlijk 2 maart reageren, waarna de softwaregigant uiterlijk 9 maart een nieuwe reactie kan geven. Snelheid in de procedure is van belang voor Microsoft, omdat het dit jaar Windows 98 op de markt wil brengen, waarin het besturingsprogramma en de browser zijn gecombineerd.

Het hof van beroep in het District of Columbia zal niet zelf beslissen in de nu lopende rechtszaak. Dat is aan de disctrictsrechter. Wel moet het hof van beroep aangeven of de districtsrechter met zijn voorlopige uitspraak juist heeft gehandeld.

Het departement van justitie heeft aan de zaak inmiddels de klacht laten toevoegen dat Microsoft zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van de uitspraak van de districtsrechter. (AFP,AP)