Luie bacterieën vermoorden drie gorilla's

Eerst waren er vijf gorilla's in de Amsterdamse dierentuin Artis. Nu zijn er nog maar twee. De andere drie apen zijn in de afgelopen maand gestorven. Banja (37 jaar oud) ging als eerste dood. Daarna volgde Mojoko (10 jaar) en op kerstavond blies ook Tembo (37 jaar) zijn laatste adem uit. Nu zijn alleen Dafina (10 jaar) en Shindy (12 jaar) nog over.

Banja, Mojoko en Tembo gingen allemaal dood om dezelfde reden. Ze werden ziek van een bacterie in hun darmen. Een bacterie is een piepklein beestje dat je met je blote oog niet kunt zien. Bacteriën zitten overal. Hoog in de lucht, in de grond, op tafels, op boeken, op je handen, in je neus. En in je darmen.

Ook gorilla's hebben bacteriën in hun darmen. Miljoenen. Sommige hebben de vorm van een staafje, andere lijken meer op balletjes. Al die miljoenen bacteriën vormen een dun laagje op de darmwand. Ze eten mee van het voedsel dat een gorilla inslikt. Daar moeten ze dan wel iets voor terug doen. Sommige bacteriën doen dat ook. Ze nemen voedsel op en maken daarvan weer andere stoffen, vitamines bijvoorbeeld. Net als de mens heeft de gorilla vitamines nodig, maar hij kan ze niet allemaal zelf maken. Daarvoor gebruikt hij die bacteriën. Gorilla en bacterie werken dus eigenlijk samen, ze kunnen niet zonder elkaar leven.

Maar er zijn ook bacteriën die niks doen, waaraan de gorilla niks heeft. Ze zitten jarenlang in de darmen, profiteren van het voedsel dat langskomt en doen er niks voor terug. Soms richten ze zelfs schade aan. Dat was het geval bij Banja, Mojoko en Tembo. Zij werden ziek van de bacterie Shigella flexneri. Die zat al jaren in hun darmen. Tot voor kort hadden ze er geen last van. Maar nu opeens wel. Waarom, is niet duidelijk. Misschien voelden ze zich ongelukkig in hun kooien.

Shigella flexneri maakt stoffen die gaten in de darmwand schieten. De darmen werken daardoor niet meer goed, ze gaan lekken. Er druppelt water uit de rest van het lichaam in de darmen. Dat verdwijnt via de ontlasting. Er zit ook vaak bloed bij. Banja, Mojoko en Tembo verloren steeds meer vocht en bloed. De drie gorilla's werden zwakker en zwakker. De dierenarts heeft nog geprobeerd om de bacterie met medicijnen te doden, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk bezweken de drie gorilla's.