Ledencijfers omroepen; Succes voor EO, verlies voor NCRV

ROTTERDAM, 2 JAN. De NCRV heeft in 1997 bijna 40.000 leden verloren. De omroep sloot het jaar af met 502.687 leden. De EO boekte vorig jaar de grootste winst. Er kwamen 15.479 leden bij, waardoor de EO nu 607.735 leden heeft.

Deze cijfers hebben de omroepen bekendgemaakt. Ondanks een daling van ruim 3.000 leden blijft de KRO de grootste publieke omroep met 611.420 leden. De VPRO verloor bijna 13.000 leden en komt uit op 479.686. Het verlies komt geheel voor rekening van de tientjesleden, het aantal abonnees op de VPRO-gids steeg met 6.372. De TROS leed een verlies van 3.664 leden en eindigt het jaar met 570.000 leden. De VARA boekte een winst van 7.036 en heeft heeft nu 515.316 leden.

De NCRV schrijft de snelle afname van het ledenbestand toe aan drie factoren. Allereerst het opheffen van het zogeheten Paperclip-jongerenlidmaatschap. Deze jeugdleden ontvingen het Paperclip Magazine. Verder zou het toenemend aantal 'zappers' onder de gidsleden een rol spelen. Deze mensen stappen makkelijk in een aanbieding, maar zijn even snel weer lid-af. Ten slotte lijdt de NCRV onder vergrijzing van het ledenbestand, dat daarnaast is geschoond van niet betalende leden, zo meldt de omroep.

NCRV-voorzitter Frits Brink wijst op de goede kijk- en luistercijfers en de hoge waarderingscijfers voor de programma's. Hij noemt zijn omroep de meest vanzelfsprekende representant van “pluriform protestants Nederland”. “Deze positie zullen wij versterken door onze relaties met verwante organisaties aan te halen.”

Een woordvoerder verklaart het succes van de EO vanuit de duidelijke boodschap van zijn omroep. “Als er meer zenders bijkomen, wordt het steeds belangrijker om een duidelijk profiel te hebben.” Daarnaast heeft de omroep dit jaar voor het eerst het vrouwenblad EVA uitgegeven voor tientjesleden. Inmiddels heeft het blad 10.760 abonnees. Ook de EO-jongerenclub Ronduit is met 3.365 leden gegroeid tot 90.080.

Als de trend doorzet, zal de EO dit jaar mogelijk de grootste omroep van Nederland worden. “Maar dat laat zich heel moeilijk voorspellen, omdat er dit jaar zoveel verandert”, aldus de woordvoerder. De omroepen zijn vanaf 1 januari verplicht de lidmaatschapsbijdrage te indexeren, waardoor het tientjeslidmaatschap minimaal uitkomt op 12,64 gulden. De EO zal de bijdrage verhogen tot 15 gulden. Een abonnement op de programmagids gaat 17,50 gulden extra kosten. “Onze inspanningen zijn er daarom vooral op gericht het ledenaantal te consolideren”, aldus de EO.

Overigens hebben de fluctuaties in het ledental geen onmiddellijke gevolgen voor de omroepen. Zij hebben een concessie die in ieder geval tot het jaar 2000 loopt. Daarom maakt de AVRO geen ledenaantallen meer bekend. Volgens een AVRO-woordvoerder is het louter “folklore” van de omroepen om dit na de jaarwisseling te doen.