KNH: 'Rancuneuze actie'; MKB begint nieuwe bond voor horeca

ROTTERDAM, 2 JAN. De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, MKB-Nederland, begint met een eigen werkgeversvereniging voor de horeca. De oprichting van HCCR (hotels, catering en café-restaurants) volgt op het vertrek van Koninklijke Horeca Nederland uit het MKB.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was tot maart vorig jaar zowel lid van MKB als van werkgeversorgansiatie VNO-NCW, nu alleen nog van de laatste. Oud-KHN-voorzitter Gerard van der Veen is nauw betrokken bij de nieuwe HCCR, die maandag wordt gepresenteerd op de horecabeurs Horecava '98.

De nieuwe voorzitter van HCCR, Nico Tolenaars, zelf exploitant van een middelgroot restaurant in het Gelderse Nijkerk, zegt dat de oprichting van de nieuwe branche-vereniging voortkomt uit onvrede met het opstappen van KHN uit MKB-Nederland. “In mijn omgeving proefde ik daar weerstand tegen, vooral bij kleine ondernemers. Die voelen zich nu eenmaal beter thuis bij een organisatie voor het midden- en kleinbedrijf dan bij de werkgeverskoepel VNO-NCW.”

Adjunct-directeur van Koninklijke Horeca Antoon Rensen wuift dat argument echter weg als “nonsens”. “Het maakt voor onze leden volstrekt niets uit bij welke koepel zij zijn aangesloten. Ze hebben alleen met ons te maken, niet met zo'n overkoepelende organisatie.” Rensen doet de oprichting van HCCR af als een “rancuneuze” tegenzet van oud-KHN-voorzitter Van der Veen. “Ik ben door m'n vorige baas slecht behandeld, dus richt ik maar mijn eigen clubje op”, zo omschrijft Rensen diens beweegreden. Verder noemt hij de oprichting van HCCR een “stijlloze actie” van MKB-Nederland. “Wij waren tot 1 januari nota bene lid van die club.”

Een woordvoerster van de Horecabond FNV juigt het niet toe dat er voortaan twee werkgeversorganisaties aan tafel zitten bij cao-onderhandelingen. Ze verwacht dat de twee zullen proberen elkaar tijdens cao-onderhandelingen de loef af te steken met harde eisen. “Een populaire manier om leden te winnen voor een werkgeversorganisatie in de horeca, is bepleiten dat de loonkosten omlaag moeten. Koninklijke Horeca doet dat al. Wij hopen niet dat HCCR, om leden te trekken, op haar beurt nóg lagere lonen gaat eisen.”

Tollenaar verwacht echter niet dat HCCR en KHN elkaar vliegen zullen gaan afvangen, zeker niet aan de onderhandelingstafel. “Ik hoop dat we daar als één front kunnen optreden.”

HCCR is volgens Tollenaar evenmin van plan leden weg te kapen bij Koninklijke Horeca. Zo'n 28.000 horeca-exploitanten zijn nog niet georganiseerd en daarvan hoopt HCCR er voor het eind van dit jaar zo'n 2.000 te bewegen lid te worden. De vereniging richt zich daarbij vooral op kleinere bedrijven, maar Van der Veen heeft ook al wat grotere ondernemers weten binnen te halen. Koninklijke Horeca heeft 14.880 leden.