Gezocht: kinderen met tekentalent

Dat ze bij Ajax al jonge, goede voetballertjes na schooltijd extra laten trainen, vinden we heel gewoon. Voor kinderen die goed kunnen dansen zijn er ook speciale opleidingen, zodat hun talent van jongs af aan al extra ontwikkeld wordt. Maar hoe zit dat met kinderen die goed kunnen tekenen en schilderen?

Het Bureau voor Kunstprojecten zoek kinderen van 6 tot 18 jaar met 'eigenzinnig' tekentalent. Stuur voor 15 januari je documentatie aan Bureau voor Kunstprojecten, Bloemendalerweg 51, 1382 KB Weesp, telnr 0294 - 419666.

Voor jonge tekentalenten bestaat zoiets niet. Daar wil het Bureau voor Kunstprojecten uit Weesp wat aan doen. Ze willen beginnen met speciale tentoonstellingen voor kinderen die tekentalent hebben. “Als kleine kinderen een poppetje, een hoofd met daaraan armpjes en beentjes maakt, met harkjes als handjes, dan worden ze nog aangemoedigd. Zo'n tekening noemen we een koppoter. Maar daarna is er weinig erkenning en begeleiding meer voor talentvolle kinderen die tekenen. Vandaar dat wij het project De Koppoter Voorbij hebben bedacht”, vertelt Christine van Stralen van het Bureau Kunstprojecten. Zij richtte eerder al het Kunsthistorisch Centrum in Amsterdam op. Nu wil ze ook de expositie-mogelijkheden voor kinderen met tekentalent vergroten. Ze wil tekeningen van kinderen van 6 tot 18 jaar samen met kindertekeningen van kunstenaars die nu volwassen zijn, bij voorbeeld Armando, Marte Röling of Gerti Bierenbroodspot, exposeren. De eerste expositie van deze tekeningen en tekeningen van talentvolle kinderen is van 21 maart tot 10 mei te zien in museum De Pronkkamer in Uden. De expositie zal waarschijnlijk ook nog in Aalsmeer te zien zijn. De stichting Beeldende Amateurkunst Utrecht overweegt ook deel te nemen aan het project.

Christine van Stralen wil graag vaker tekeningen van kinderen gaan exposeren, “zodat er erkenning en begeleiding komt voor kinderen die eigenzinnig tekenen kunnen. Op den duur zou er dan net zo'n soort begeleiding van talent kunnen ontstaan als bij jonge tennissers of voetballers.”

“We zoeken nog tekeningen van kinderen die talent hebben. Die eigenzinnige tekeningen of schilderijen maken, abstract of figuratief, en dat graag eens willen laten zien. Als er nog kinderen zijn die mee willen doen aan de expositie, kunnen die kopieën of foto's van hun werk opsturen aan ons. We gaan de eerste weken van januari een definitieve keuze maken,” aldus mevrouw Van Stralen.