Fossett begint weer reis om de wereld

ST. LOUIS, 2 JAN. Steve Fossett, miljonair, sportman en avonturier, is gisterochtend in St. Louis begonnen aan zijn derde poging met een ballon rond de wereld te vliegen.

Vannacht om vier uur onze tijd bevond de 53-jarige Fossett zich na het eerste etmaal van zijn reis op bijna vierhonderd kilometer ten oosten van de Bahama's boven de Atlantische Oceaan, met een snelheid van honderddertig kilometer per uur op weg naar Europa. Alle systemen aan boord werken naar wens. De reis over de oceaan zal naar schatting twee dagen duren: Fossett hoopt morgen boven Portugal Europa te bereiken. Twee eerdere pogingen van Fossett om de wereld per ballon rond te reizen, mislukten. Een jaar geleden kwam Fossett wel verder dan wie ook voor hem: hij bereikte, na in St. Louis te zijn opgestegen, het noorden van India, een afstand van zestienduizend kilometer. Op die vlucht verloor hij veel tijd en brandstof met het wachten op toestemming om over Libië te vliegen.

Een concurrent van Fossett, de architect Kevin Uliassi, redde het gisteren niet. Hij steeg woensdagavond op in Rockford in de Amerikaanse staat Illinois, maar moest al na drie uur landen in het noorden van de staat Indiana, met een probleem met een van de heliumtanks. (Reuters)