'Crisis in Verre Oosten is nog lang niet voorbij'

ROTTERDAM, 2 JAN. Politieke leiders in de Aziatische regio hebben in hun nieuwjaarstoespraken onderstreept dat de economische crisis in het Verre Oosten nog lang niet achter de rug is. In Zuid-Korea verklaarde Kim Dae-jung, die onlangs de presidentsverkiezingen won, dat het land zich “op het kruispunt van wedergeboorte en catastrofe” bevindt. “We gaan nog veel tegenslag tegemoet. Inflatie zal oplaaien, werkloosheid zal toenemen en heel wat bedrijven zullen failliet gaan”.

Kim Dae-jung, die vanaf volgende maand het zwaar getroffen Zuid-Korea gaat leiden, moedigde de bevolking aan om het akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te steunen. Het IMF is een steunprogramma van 60 miljard dollar gestart, waarvoor Zuid-Korea in ruil pijnlijke hervormingen moet doorvoeren. “Er is geen andere keus. We moeten deze gelegenheid aangrijpen om veranderingen door te voeren die in het verleden op binnenlands verzet zijn gestuit”.

Volgens Kim zal het strikte toezicht van IMF zo'n twee jaar duren, waarna de Koreaanse economie weer zou opleven. Zuid-Korea stuurt eind volgende week een delegatie naar de Verenigde Staten in een poging meer steun van de Amerikaanse banken te krijgen, zo maakte persbureau Yonhap vanochtend bekend.

Een van de oplossingen voor de crisis in Zuid-Korea is volgens Kim de toetreding van buitenlandse bedrijven te vergemakkelijken, hetgeen politiek nog steeds zeer gevoelig ligt. Vrijdag maakte Seoul bekend dat twee commerciële banken in buitenlandse handen zullen komen. De regering heeft aangekondigd ruim 700 miljoen dollar te investeren in zowel de Korea First Bank als de Seoul Bank, die beide onder een miljardenschuld gebukt gaan. Vervolgens worden buitenlandse banken uitgenodigd om een bod te doen.

De Japanse premier Hashimoto beloofde dat hij dit jaar alles zal doen om het financiële systeem te stabiliseren en de economie uit het slop te halen. Ondanks een serie faillissementen in de financiële sector van Japan heeft het land voldoende reserves om buiten de gevarenzone te blijven.

In Thailand, het eerste slachtoffer van de Aziatische crisis, verklaarde koning Bhumibol Adulyadej dat zijn onderdanen in 1998 een meer Spartaanse levenswijze moeten aannemen. “U moet sober leven, geduldig zijn en harder werken in het belang van het land.” Een dag eerder had de Thaise premier Chuan Leekpai verklaard dat het land het ergste nog voor de boeg heeft.

Ook president Suharto van Indonesië riep de bevolking op hard te werken. “We vechten hard om deze moeilijke tijd te boven te komen. We moeten vertrouwen op de nationale eenheid”. Volgens de Indonesische kamer van koophandel heeft de financiële crisis naar schatting 2,4 miljoen mensen in en rond Jakarta van hun baan beroofd. Vooral veel werknemers in de onroerendgoedsector en in de bouw zijn werkloos geworden. Volgens berichten in de Indonesische media heeft de regering deze week ingestemd met het ontslag van 8.800 bankmedewerkers. Zij stonden op de loonlijst van elf van de zestien banken die dit najaar op last van de regering hun deuren moesten sluiten.

Met name buitenlandse luchtvaartmaatschappijen beginnen de crisis in Azië te voelen. Het Australische Qantas zet voorlopig zelfs een punt achter zijn vluchten op Zuid-Korea omdat het aantal reizigers tussen de twee landen drastisch is gedaald. De afgelopen maand kreeg de maatschappij een achteruitgang van bijna 65 procent te verwerken. “We krijgen veel annuleringen van toeristengroepen en individuen binnen”, aldus de onderneming.

KLM heeft geen plannen om vluchten op Seoul te verminderen. De maatschappij vliegt viermaal per week op de Koreaanse hoofdstad met zogenoemde combi-vliegtuigen waarvan het hoofddek is opgesplitst in een vracht- en een passagiersgedeelte. Dat maakt het volgens een woordvoerder mogelijk een eventueel gebrek aan passagiers te compenseren met meer vracht, omdat de verhouding tussen het vracht- en passagiersgedeelte eenvoudig kan worden gewijzigd. “We volgen de markt. Als die echt heel slecht wordt, zou je maatregelen kunnen nemen, maar dat is op dit moment niet aan de orde.”