Britse MI6 bespioneert partners in Europese Unie

LONDEN, 2 JAN. De Britse buitenlandse veiligheidsdienst, MI6, verzamelt informatie over Europese partners waarmee de regering bij internationale onderhandelingen haar voordeel kan doen. Groot-Brittannië, dat precies 25 jaar geleden lid werd van de Europese Gemeenschappen, is dit half jaar voorzitter van de Europese Unie.

De vorige Labour-minister van Buitenlandse Zaken, David Owen, heeft zich in de jaren zeventig verzet tegen die spionagepraktijken. Maar zijn opvolgers ontkennen niet dat deze informatievergaring tot op de dag van vandaag wordt voortgezet. Dat blijkt uit de documentaire How To Be Foreign Secretary die zondag om 20.10 uur Nederlandse tijd wordt uitgezonden op BBC2.

Op de vraag van de programmamaker Michael Cockerell of hij geheime informatie op zijn bureau kreeg over Europese partners antwoordt David Owen, van 1977 tot 1979 minister van Buitenlandse Zaken: “Een beetje. Daar had ik overigens een verschil van mening over. Het zijn onze vrienden en bondgenoten. Je moet een onderscheid maken. Ze zijn niet langer tegenstanders en ik vind dat je heel voorzichtig moet zijn met het vergaren van geheime informatie in het raamwerk van de Europese Unie.” Daarmee bevestigt Owen wat de Britse schrijver Mark Urban al eerder in zijn boek UK Eyes Alpha heeft beweerd, namelijk dat het Verenigd Koninkrijk zijn onderhandelingspositie in de Europese Unie met geheime informatie probeert te versterken. Volgens Urban luistert MI6 telefoongesprekken af en maakt opnamen van vertrouwelijke gesprekken terwijl sommige van die praktijken op het Europese vasteland verboden zijn. De laatste twee Britse ministers van Buitenlandse Zaken weigeren in de documentaire te zeggen of het Verenigd Koninkrijk nog steeds Europese partners bespioneert. “Ik wil het daar niet over hebben”, verklaart het Conservatieve Hogerhuislid Douglas Hurd, tot mei minister van Buitenlandse Zaken. “Nee, het spijt me, daar kan ik me niet over uitlaten. Het gaat om vertrouwelijke informatie”, zegt zijn opvolger Robin Cook. Lord Renwick, een hooggeplaatste ex-ambtenaar die onder een dozijn ministers van Buitenlandse Zaken heeft gediend, noemt het in de documentaire “een plichtsverzuim als we niet zouden proberen om zoveel mogelijk vertrouwelijke informatie te vergaren over met wie we dan ook in onderhandeling zijn”. “Onze bedoelingen zijn over het algemeen uiterst eerbiedwaardig.”