Boebka sportman van het jaar na zesde wereldtitel

ROTTERDAM, 2 JAN. Atleet Sergei Boebka is uitgeroepen tot sportman van 1997. Dat gebeurde in de door het Franse sportblad l'Equipe georganiseerde verkiezing. De 33-jarige Boebka werd gekozen op grond van de wereldtitel polstokhoogspringen die hij afgelopen jaar in Athene voor de zesde achtereenvolgende keer won. Vooraf werd de Oekraïener door velen kansloos geacht.

Boebka eindigde in de verkiezing met 161 punten ruim voor de nummer twee, de basketballer Michael Jordan (128 punten) en de nummer drie, de tennisser Pete Sampras (98). Een andere atleet, de Deense Keniaan Wilson Kipketer, eindigde op de vierde plaats. De eerste vrouw op de ranglijst werd vijfde: de Zwitserse tennisster Martina Hingis. Zij kreeg 56 punten.

Winnaar Boebka toonde zich afgelopen jaar een groot kampioen. Hij had zich door een in december '96 uitgevoerde operatie aan zijn achillespees nauwelijks kunnen voorbereiden op de WK in Athene. Zijn Duitse concurrent Tim Lobinger zei voor de wedstrijd Boebka “een zielig mens” te vinden en vroeg zich af waarom de wereldkampioen eigenlijk meedeed. Boebka reageerde met een sprong van 6.01 meter, genoeg voor de gouden medaille. Lobinger zelf viel niet in de prijzen.

Boebka reageerde emotioneel na zijn verrassende zege in Athene. “Soms kon ik niet trainen door de pijn. De ene dag voelde ik me goed, de andere dag weer niet. Ik heb na elke training pijnstillers geslikt. Dat is slecht voor mijn lichaam.” De nummer twee, Maksim Tarasov, omschreef de winnende WK-sprong over 6.01 meter als een van de beste die hij ooit van Boebka had gezien.

Boebka noemde de titel van Athene de moeilijkste van de zes. “Want deze wedstrijd was eigenlijk mijn eerste in dit jaar.” Hij bekende zelf ook wel te hebben getwijfeld aan een goede afloop.

Straks is Boebka zestien jaar achtereen wereldkampioen. Zijn eerste titel behaalde hij in 1983. “Ik wil altijd de beste zijn.” Vreemd genoeg had hij door de jaren heen bij de Olympische Spelen geen succes. Boebka, die nog steeds houder van het wereldrecord (6.14 meter) is, hoopt dat hij dat in 2000 in Sydney nog enigszins kan rechtzetten. Want hij wil voorlopig nog doorgaan met springen. “Ik ben geboren voor de sport.”