Beurs begint nieuw jaar met hogere koersen

AMSTERDAM, 2 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs is het nieuwe handelsjaar voortvarend van start gegaan. In tegenstelling tot het bedrijfsleven, dat zo goed als stil lag, werd op Beursplein 5 druk gehandeld. De toonaangevende AEX-index steeg 1,5 procent naar 927,93 punten.

AMSTERDAM De vraag naar aandelen kwam vooral van de optiebeurs, waar marketmakers en banken veel belangstelling toonden voor stukken die zijn opgenomen in de beursgraadmeter. Volgens handelaren nemen zij alvast een voorproefje op de traditionele koersstijging in de eerste weken van het jaar. Institutionele en particuliere beleggers lieten zich slechts sporadisch zien.

“De stemming is opperbest”, zegt een handelaar van effectenhuis Van der Moolen. “Heel Nederland ligt plat en toch komt de beurs weer goed uit de startblokken. Zelf na de eindejaarsrally van eerder deze week blijven de koersen stijgen. Ik zie dat als een goede voorbode.” De handelaar verdacht deze maand veel vraag van particuliere beleggers die hun 'dertiende maand' wel eens in effecten zouden kunnen steken.

De koersen in Amsterdam stegen even hard als op de andere Europese beurzen. Met name Frankfurt begon het jaar voortvarend. De Duitse DAX-index steeg, net als de Londense FTSE-index ruim 1 procent. In Parijs stegen de koersen bij vanochtend circa 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws was de eerste handelsdag van het nieuwe jaar dun gezaaid. Van Ommeren vormde een uitzondering. Het gaat de Rotterdamse tankopslag- en transportonderneming voor de wind. De winst zal over 1997 circa 25 procent boven de verwachting uitkomen. De verwachting lokte vanochtend veel beleggers naar het fonds. Met 2,20 koerswinst op 70,20 gulden was Van Ommeren onder de hoofdfondsen één van de sterkste stijgers.

Ook dollargevoelige waarden waren in trek. Zo steeg KLM 2,10 gulden naar 77,10. ASM Lithography uit Veldhoven, (producent van apparatuur voor de chipindustrie), klom 4,50 naar 137,50 gulden. Philips, ING, Akzo Nobel en Unilever deden het eveneens goed. Philips maakte een sprongetje van 3,70 naar 125,30 gulden, ING won 2,40 op 87,80 gulden, Akzo Nobel 5,40 op 355 gulden en Unilever 2,40 op 127,40 gulden.

De dollar is op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar in Europa verder in waarde gestegen. De koers die woensdag al een kleine cent was opgelopen, klom vanochtend met nog eens een halve cent. Vanmiddag noteerde de dollar 2,0308 gulden tegen een slot van 2,0265 op de laatste dag van het oude jaar.

NEW YORK Wall Street heeft oudejaarsdag 1997 met een klein verlies afgesloten. Het Dow Jones-gemiddelde zakte volgens voorlopige cijfers 7,72 punten tot 7908,25. In 1996 sloot de beurs met 6448,28 punten. Het gemiddelde steeg in 1997 meer dan 22 procent na in 1996 (26) en 1995 (33) ook al te zijn geklommen.

AZIË De financiële markten in Azië zijn het jaar wisselvallig begonnen. De Hang Seng-index in Hongkong sloot na een lage omzet met een verlies 0,4 percent. In Singapore ging de Straits Times-index met 0,76 procent naar beneden. De beurs van Indonesië boekte de beste prestatie door de dag af te sluiten met een 2,07 procent hogere beurs. De beurzen van Tokio, Zuid-Korea en Thailand waren vandaag gesloten.