Arrestatie Niger

NIAMEY, 2 JAN. In Niger is vanmorgen de laatste burgerpremier van dit Sahelland gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag op de president, voormalig chef-staf Ibrahim Bare Mainassara.

Een politiewoordvoerder zei dat ex-premier en oppositieleider Hama Amadou, secretaris-generaal van de tot 1996 alleen regerende Nationale beweging voor maatschappelijke ontwikkeling (MNSD), wordt vastgehouden in het landelijke hoofdkwartier van de politie. Op Nieuwjaarsdag zond de staatstelevisie van Niger de biecht uit van een man die zei lid te zijn van een moordcommando. Hij beschuldigde Hama ervan een complot te hebben beraamd om president Mainassara en andere politici om het leven te brengen. De tv-zender meldde dat nog vier andere samenzweerders zijn opgepakt. (AFP, Reuters)