Al 284 doden geteld; Aanval op de hoofdstad van Burundi

BUJUMBURA, 2 JAN. Bij een aanval door naar schatting duizend Hutu-rebellen op het vliegveld van Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, zijn op Nieuwjaarsdag volgens de laatste telling 284 doden gevallen.

Volgens een woordvoerder van het door etnische Tutsi's gedomineerde regeringsleger was dit de grootste en best gecoördineerde aanval van Hutu-rebellen sinds majoor Pierre Buyoya in juli 1996 de macht greep in Burundi. Het leger heeft de achtervolging van de aanvallers ingezet.

De rebellen begonnen om 4.00 uur plaatselijke tijd met zware artillerie een beschieting van het vliegveld, die enkele uren duurde. De granaatinslagen ontketenden paniek in de hoofdstad aan de oevers van het Tanganyikameer, maar het luchthavengebouw liep geen schade op. Toen regeringstroepen de tegenaanval inzetten, trokken de aanvallers zich terug in noordelijke richting, door het dorp Gitaramu, waar zij ten minste 180 burgers - de meesten net als de rebellen etnische Hutu's - ombrachten. Volgens een legerwoordvoerder werden tijdens de tegenaanval zo'n 100 rebellen gedood en lieten zes regeringssoldaten het leven.

In het verleden doodden opstandelingen vaker Hutu-burgers, die zij verweten steun te onthouden aan hun rebellie, maar het betrof steeds gerichte aanvallen op bewust gekozen locaties. Ditmaal hebben de rebellen kennelijk iedereen gedood die zij tijdens de terugtocht op hun weg vonden.

De ambassadeur van Burundi in Groot-Brittannië, Jean-Luc Ndiziye, zei gisteren dat sommigen van de gedode rebellen documenten bij zich hadden waaruit bleek dat zij behoorden tot het na de genocide van 1994 verslagen Hutu-leger van Rwanda. Volgens militaire analisten in het gebied van de Grote Meren heeft de leider van de Burundese Hutu-rebellen, Leonard Nyangoma, een voormalige minister van Binnenlandse Zaken, een bondgenootschap gesloten met Rwandese Hutu-extremisten, ex-soldaten van het voormalige Zaïrese leger en traditionele Mai Mai-krijgers in Kivu, het oostelijke grensgebied van Congo (voorheen Zaïre). De alliantie heeft Oost-Congo praktisch onbestuurbaar gemaakt en destabiliseert de westelijke grensgebieden van Rwanda en Burundi. Kolonel Jean-Bosco Daradangwe, coördinator van de Burundese veiligheidsdiensten, zei gisteren over informatie te beschikken dat een andere rebellenkolonne oprukt naar Burundi vanuit de Congolese stad Kamanyola.

Sinds in 1993 een burgeroorlog uitbrak tussen Hutu-rebellen en het regeringsleger zijn meer dan 150.000 Burundezen omgekomen. (AFP, AP, Reuters)