Verrassende uitkomst twist; Generali en Allianz delen AGF-assurantie

PARIJS, 17 DEC. De verkoop van het Franse staatsbedrijf Assurances Générales de France (AGF) heeft een verrassende wending genomen. De Duitse en Italiaanse verzekeraars Allianz en Generali, die weken tegenover elkaar stonden, zijn dicht bij een akkoord dat AGF verdeelt.

Door deze overeenkomst wordt Generali de derde verzekeringsmaatschappij op zowel de Franse als de Duitse markt. De verzekeraar uit Triest krijgt namelijk ook de Duitse verzekeraar AMB in handen, waarin Allianz een bescheiden belang had, maar waarvan AGF een derde van de aandelen bezat.

Volgens berichten in de Franse financiële pers, die vanmorgen in grote lijnen werden bevestigd door betrokkenen, hebben beide partijen afgezien van de totale overname waarop zij aasden, maar een constructie bedacht waarmee zij goed kunnen leven. Allianz koopt AGF, maar een belangrijk deel van de verzekeringsgroep Athena (onderdeel van de Worms-groep waarop AGF de hand heeft gelegd) gaat naar Generali. Bovendien verplicht Allianz zich ervoor te zorgen dat de Italianen 70 procent van AMB krijgen.

Exacte prijzen zouden nog niet zijn vastgesteld, maar wel de grenzen waarbinnen die liggen. Oorspronkelijk bood Generali 300 francs per aandeel AGF, reden voor de Franse directie dat bod af te wijzen. Als ridder op het witte paard werd toen Allianz binnengehaald, dat 320 francs bood voor 51 procent van de aandelen. Bovendien beloofde Allianz dat de leiding van AGF kon blijven zitten en de zetel in Frankrijk zou blijven.

De Franse overheid moet nog reageren op deze jongste ontwikkeling. Zij heeft de kans laten lopen haar twee verzekeringsbedrijven AGF en GAN aan elkaar te smeden. De directie van AGF heeft daarvoor in het recente verleden gepleit. Daardoor zou een tweede Franse verzekeringscombinatie van Europese omvang zijn ontstaan.

De enige die Europees meespeelt blijft nu Axa-UAP, die in Duitsland enige moeite heeft vaste voet aan de grond te krijgen. De Duitse Postbank, die voor driekwart wordt geprivatiseerd, heeft niet Axa maar de Duitse verzekeraar HDI gekozen om daarvan verzekeringsproducten te verkopen via haar kanalen.

De privatisering van GAN moet voor de zomer zijn afgerond. Dat heeft de Franse minister van Financiën gisteren bekendgemaakt. CIC, de bankdochter van de financieel zwaar gehavende GAN-groep, staat dezer dagen al te koop. Het is de bedoeling dat GAN 20 procent in CIC behoudt en de regionale spreiding van CIC-filialen wordt gerespecteerd, aldus de minister.