Ambitieus Nesselande volleybalt in niemandsland

De naam is nieuw in het Nederlandse topvolleybal, de club niet. VC Nesselande is het voormalige Rentokil ZVH. De nieuwe naam heeft alles te maken met de ambities van de volleyballers uit Zevenhuizen.

ZEVENHUIZEN, 3 DEC. Rentokil ZVH was een begrip in de Nederlandse sportwereld. De dorpsclub uit het Zuid-Hollandse Zevenhuizen werd de afgelopen tien jaar twee keer nationaal volleybalkampioen en won drie keer de beker. Maar om nóg groter te kunnen groeien, moet men het dorp uit, oordeelden de ambitieuze beleidsbepalers. Daarom zal de club in de toekomst met zijn vlaggenschip in Rotterdam gaan spelen en luidt de naam sinds dit seizoen VC Nesselande.

Tot grote protestacties van de dorpelingen leidde die verandering niet, maar voor sommigen ligt het gevoelig. “Dat merk ik aan opmerkingen die ik hier en daar hoor”, aldus clubvoorzitter Marco Hogebrug, al ruim twintig jaar lid. “De mensen begrijpen het niet. Waarom moeten jullie nou zo nodig naar Rotterdam?”

Voor met name Arend van der Knaap was er geen andere weg. “Deze stap was pure noodzaak. We hadden in het dorp geen draagvlak meer”, aldus de voorzitter van de Stichting Topvolleybal Rotterdam. De aannemer is de geestelijke vader van de ambitieuze volleybalplannen in Zevenhuizen. Zo heeft de club sinds ruim een jaar in een verbouwde boerderij een internaat waar vijf jonge spelers uit de selectie verblijven. Van der Knaap legde ook de contacten met de Stichting Rotterdam Topsport die meteen interesse toonde om de club uit Zevenhuizen te 'adopteren'.

Nesselande is de naam van de nieuwe Rotterdamse wijk die begin volgende eeuw op voormalig grondgebied van Zevenhuizen zal verrijzen. Aanvankelijk zou eerder met de bouw worden begonnen. Het uitstel komt de club slecht uit. De bestuurders hadden gehoopt dat de projectontwikkelaars financiële steun zouden bieden in ruil voor de naamsbekendheid die door het volleybal kan worden verkregen. “Nu maken we dus gratis reclame voor de nieuwe wijk”, aldus Van der Knaap. Door de ontstane vertraging bevindt VC Nesselande zich in een soort niemandsland, temeer omdat de verhuizing van het eerste team naar Rotterdam pas over twee jaar plaatsvindt. Pas dan zal de topsporthal bij het Feyenoord-stadion er staan.

Tot die tijd blijft de eredivisieploeg gewoon in het vertrouwde, knusse Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen spelen. Het is daar tegenwoordig bij de thuiswedstrijden beduidend stiller dan vroeger toen er met international Brecht Rodenburg als de plaatselijke held volle zalen werden getrokken. Vele oude supporters hebben uit teleurstelling over de aanstaande verhuizing de club de rug toegekeerd en de Rotterdammers voelen nog geen band met 'hun' ploeg. Volgens Van der Knaap was er ook onder de vorige naam al sprake van een teruggang in publieke belangstelling. “Die is ingezet nadat het grote Modena hier op bezoek was geweest. Toen hadden de mensen echt alles gezien.”

Maar zaterdag was het dorpshuis weer ouderwets vol. Nesselande speelde voor het toernooi om de Europa Cup 3 de cruciale wedstrijd tegen het Poolse Mostostal. Er werd nipt verloren, maar het publiek stond op de banken. Voor Van der Knaap en zijn collega's was dat hét bewijs dat er zich een nieuwe aanhang aan het vormen is. Dat komt mede ook doordat er toch weer twee jongens uit het dorp, eigen kweek, tot de A-selectie zijn doorgedrongen.

Vervelend voor VC Nesselande is het ontbreken van een hoofdsponsor. Het liefste zou de club in zee gaan met een Rotterdams bedrijf dat voor een aantal jaren een verbintenis wil sluiten. De Stichting Rotterdam Topsport helpt mee zoeken, maar was nog niet succesvol. Jaap Noordenbos, voorzitter van de stichting, vindt de situatie best “heel zorgelijk”. De begroting van Nesselande is 600.000 gulden, maar dat bedrag moet minstens worden verdubbeld om de ambities te kunnen verwezenlijken. “Er werd eind vorig seizoen al aan onze spelers getrokken. We hebben ze kunnen behouden, maar ik weet niet of dat straks weer lukt”, zegt Van der Knaap. “Zonder grote geldschieter kunnen we gewoon niet verder. En dat moet wel. Het moet allemaal nóg professioneler.”

Van der Knaap is nog steeds optimistisch, maar plaatst daar wel kanttekeningen bij. “Ik had gedacht dat het sneller zou aanslaan. Er moeten toch sponsors voor het volleybal te vinden zijn? We zijn olympisch kampioen! Helaas duiken de meeste sponsors toch de voetballerij in.” Volgens Van der Knaap kan het Nederlandse clubvolleybal in de top alleen overleven als er een gecombineerde competitie komt met België en liefst ook Duitsland.

Ook met VC Nesselande in zo'n Europese competitie zal de band met Zevenhuizen niet worden verbroken, verzekeren de bestuurders. De lagere teams blijven hun thuiswedstrijden in het dorp spelen en de training van de jeugd wordt als vanouds verzorgd door de topspelers. Er zullen straks ook speciale bussen gaan rijden van Zevenhuizen naar de thuiswedstrijden in Rotterdam. “We verloochenen onze afkomst niet”, verzekert clubvoorzitter Hogebrug.