Zeker 20 doden bij strijd in Kinshasa

KINSHASA, 29 NOV. Bij botsingen tussen concurrerende facties in het leger van Democratisch Congo in de hoofdstad Kinshasa zijn gisteren zeker 20 doden gevallen.

Minister van Binnenlandse Zaken Mwenze Kongolo bagatelliseerde de schermutselingen. Hij wees geruchten van de hand als zou de schietpartij te maken hebben met de detentie, dinsdag, van legercommandant generaal Masasu Nindanga. (Reuters)

Onze correspondent in Nairobi voegt hieraan toe: Congo beschikt na de machtsovername door Laurent Desiré Kabila in mei niet over een coherent nationaal leger. De strijdmacht komt voort uit de vorig jaar september in Uvira opgerichte Alliantie van Democratische Krachten voor de Bevrijding van Congo (ADFL). Kabila's rebellie nam een aanvang onder de Congolese Tutsi's in het oosten, waarbij zich groepen van andere oostelijke stammen aansloten evenals de bizarre milities van de Mai Mai. Na enkele maanden begonnen de zuidelijke Katangezen mee te vechten. De reguliere legers van Rwanda en Angola assisteerden bij de mars door het grote land. Zes maanden na de zege spelen Congolese Tutsi's en Rwandese militairen nog een hoofdrol.

Na de overwinning werden enkele tienduizenden soldaten van het notoir slecht gedisciplineerde Zaïrese leger in Kabila's troepenmacht opgenomen. Ze klagen over achterstelling in de nieuwe strijdkrachten en slechte behuizing. De afgelopen weken braken er in de kazernes gewelddadigheden uit als gevolg van het uitblijven van soldij.

De leidinggevende functies van Congolese en Rwandese Tutsi's in het regime wekken bij velen wrevel. President Kabila probeert de rol van de Tutsi's te verminderen door meer invloed te geven aan de Katangezen. Meer dan een generatie vochten zij voor een onafhankelijk Katanga. Na hun nederlagen in de jaren zestig en zeventig kregen ze onderdak in Angola. Samen met de Angolese troepen vormen ze een invloedrijke belangengroep.

De spanningen in het leger liepen begin deze week hoog op na de arrestatie van Masasu Nindanga. Ondanks zijn leeftijd - hij is 27 - adviseerde hij de bijna drie keer zo oude president Kabila bij militaire en veiligheidsaangelegendheden. Hij leidde tijdens de oorlog nieuwe recruten op en onderhoudt goede banden met de lagere rangen. De reden van zijn arrestatie is onbekend. Volgens een bron binnen het regime zou hij “een te grote mond krijgen”.

De revolutie begint zijn kinderen te verslinden. Masasu behoorde tot de vier militairen die zich in Uvira in oktober presenteerden als leiders van de ADFL. Zijn collega Kisase Ngandu verloor onder verdachte omstandigheden het leven tijdens de oorlog. Van de vier oprichters zijn er nog twee over: president Kabila en Deogratias Bugera, secretaris-generaal van de ADFL.