Your Deal, Mr. Bond

Met de feestdagen in aantocht wordt de markt overspoeld door nieuwe bridgeproducten. Ik heb er een aantal voor u geselecteerd. Allereerst de software.

De firma Bridgesoft kwam met een nieuwe update van Eindeloos Bridge, een populair random bridge-totaalprogramma. Hetzelfde bedrijf produceerde ook de Acolbiedtrainer, waarmee op de computer het Nederlandse standaard Acolbiedsysteem wordt onderricht. Hoog Laag Bridgeproducties uit Amsterdam bracht de langverwachte Windowsversie uit van het succesvolle Bridgemaster, een instructieprogramma geschikt voor beginners, gevorderden en experts. Een typische evergreen is de bridgescheurkalender: elke dag een bridgeprobleem plus oplossing. In Nederland hebben we er twee, de officiële van de Nederlandse Bridge Bond, uitgegeven door Cartesse onder redactie van topspeelster Marijke van der Pas en de Bridge Beter kalender van de hand van topspeler Berry Westra. En dan de bridgeboeken. In de serie 'Alles wat u altijd wilde weten over...' van Uitgeverij ProBridge zijn deze maand deel 3 (Preëmptief Bieden door international Ed Hoogenkamp) en deel 4 (Parentactieken, Af-en tegenspel, door Hugh Kelsey, vertaling Jan Veerbeek) verschenen. De serie is bedoeld voor clubspelers, die over specifieke onderwerpen het naadje van de kous willen weten. Voorts mag ik uw aandacht vestigen op het Britse Batsford Bridge Books, dat onlangs drie bijzondere bridgeboeken heeft uitgegeven. Twee zijn doorspekt met Engelse humor: Your Deal, Mr. Bond door Phillip & Robert King en Robin Hood's Bridge Memoirs door David Bird; het derde gaat over de bridgepraktijk van de topspeler: Secrets of Expert Card Play en is geschreven door Tony Forrester en David Bird. Phillip King en Tony Forrester zijn Britse internationals, Robert King is van huis uit toneelschrijver en David Bird is bridgejournalist. Alle hier genoemde artikelen zijn te verkrijgen bij de Bridge- en Boekenshop van de NBB te Utrecht of bij de betere boekhandel.

In Your Deal, Mr. Bond wordt 007 om zijn levensstijl op zijn vingers getikt door M, het hoofd van de Britse Inlichtingendienst. “How is your bridge, 007? I mean, not your teeth, but the card game.” Bond moest zich die middag, na een door chianti overgoten lunch, bewijzen:

Noord

Schoppen B93

Harten 854

Ruiten H82

Klaver A752

Zuid

Schoppen AHV107

Harten 97

Ruiten AV54

Klaver 96

Het contract is 4Schoppen te spelen door zuid. West start met HartenH, gevolgd door de vrouw, overgenomen door het aas van oost, die een derde harten speelt. “Take it from here, Mr. Bond.” Bond zou aftroeven, de troeven trekken en bidden dat de ruiten 3-3 zouden vallen (of hopen op een verzaking).

“Fout, 007. Dit probleem is een model om uit te vissen of iemand slecht speelt, middelmatig of goed. Jij speelt slecht.” Bond probeerde zich te redden: “Ik troef de derde harten, trek maar twee rondjes troef en dan test ik eerst de ruitens.” “Gefeliciteerd Bond. Je hebt je opgewerkt tot de rangen der middelmatigen. Je speelplan is beter, maar je gaat nog steeds down.” Bond was er nu van overtuigd dat het spel onmaakbaar was. M toverde hem echter de winnende variant voor: “Troef de derde harten en geef een klaver af. Neem het ruitennaspel (ander naspel doet er niet toe) in de hand, cash KlaverA en troef de volgende klaveren af met de vrouw. Incasseer troefaas, steek met RuitenH over naar dummy en troef de laatste klaveren af met SchoppenH. Speel Schoppen10, die je op tafel met de boer overneemt en trek de laatste troef met de negen en RuitenV is de tiende slag. Een klassieke dummy-reversal.” Het hele spel:

Noord

Schoppen B93

Harten 854

Ruiten H82

Klaver A752

West Oost

Schoppen 864 Schoppen 52

Harten HV103 Harten AB62

Ruiten B3 Ruiten 10976

Klaver HV43 Klaver B108

Zuid

Schoppen AHV107

Harten 97

Ruiten AV54

Klaver 96

Een opmerkelijk spel uit Secrets of Experts Card Play:

Oost gever Noord

Allen kw. Schoppen A972

Harten 63

Ruiten 1074

Klaver AH95

West Oost

Schoppen HVB843 Schoppen 106

Harten 2 Harten B1094

Ruiten HB92 Ruiten V63

Klaver 62 Klaver VB107

Zuid

Schoppen 5

Harten AHV875

Ruiten A85

Klaver 843

Tony Forrester zit als zuid in 4Harten. West, die schoppen heeft tussengeboden, start met SchoppenH. Forrester neemt het aas en troeft onmiddellijk een schoppen in de hand. Hij had zich voorgenomen om Harten8, 7 en 5 te gaan maken via het maken van schoppenaftroevers. Vervolgens sloeg hij HartenA-H en zag het slechte troefzitsel. Forrester stak over naar KlaverA en troefde weer een schoppen in de hand. Mocht oost voortroeven van HartenB10, dan zou Forrester een verliezer hebben weggegooid. Oost gooide dus maar iets anders weg. Forrester incasseerde RuitenA en kwam in dummy met KlaverH. De vierde schoppen volgde, richting HartenV8. Oost was machteloos. Hij kon niet vermijden dat troefacht de tiende slag werd.

Het spel werd op een andere tafel ook gespeeld door Zia Mahmood. De fameuze Pakistan verzuimde het safety play toe te passen door in slag twee een schoppen in de hand af te troeven en ging down. Pikant.

Eindeloos Bridge, ƒ 149,- ISBN 905679373x; Acolbiedtrainer, ƒ 149,- ISBN 9056792334; Bridgemaster, ƒ 99,- ISBN 9075078137. Bridgescheurkalender van de Nederlandse Bridge Bond, leden ƒ 14,95 anders ƒ 19,50 ISBN 871433209595; de Bridge Beter kalender ƒ 19,50 ISBN 9789074950138. Preëmptief Bieden ƒ 24,95 ISBN 9074929044; Parentactieken, ƒ 24,95 ISBN 9074929052. Your Deal, Mr. Bond, ISBN 0713482478; Robin Hood's Bridge Memoirs, ISBN 0713482451; Secrets of Expert Card Play ISBN 0713482818.

    • Jan van Cleeff