Video toont Papoea premier als peetvader

SYDNEY, 29 NOV. Beschuldigingen van corruptie tegen premier Bill Skate van Papoea Nieuw Guinea zijn gisteren nieuw leven ingeblazen met de vrijgave van een videoband waarop hij pocht dat hij de “peetvader” is van de georganiseerde misdaad in zijn land.

“Als ik mijn bendeleden opdracht geef te moorden, moorden ze (..) Er is geen andere peetvader. Ik ben de peetvader”, zegt Skate op de video die werd uitgezonden op de Australische televisie. Op de band lijkt hij een moord te beschrijven: “Hij vuurde een schot af (..) Hij miste (..) Ik zei tegen mijn jongens (..) Houdt hem vast (..) Zet hem in de auto (..) En we sneden hem aan stukjes.”

Op een eerste videoband, die woensdag werd uitgezonden, gaf Skate kennelijk opdracht steekpenningen te betalen via zijn minister van Binnenlandse Zaken, Thomas Pelika. Deze band was in het geheim opgenomen door een vroegere adviseur, de Australische zakenman Mujo Sefa.

Skate wees deze beschuldigingen later van de hand. Volgens hem was Sefa een chanteur. Sefa op zijn beurt zei vervolgens geen oneigenlijke motieven te hebben, en zelf niet bij corruptiezaken betrokken te zijn.

Skate beloofde een open en doorzichtig bewind toen hij in juli als premier werd gekozen na verkiezingen waarin beschuldigingen van wijd-verbreide corruptie een grote rol speelden. Skate ging vervolgens om het premierschap te bemachtigen echter een alliantie aan met de in diskrediet geraakte tevoren regerende coalitie. Een oppositiepoliticus zei donderdag dat parlementsleden tienduizenden dollars was geboden voor hun stem. (AP)