V-raad stuurt politie naar Haïti

NEW YORK, 29 nov. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem besloten een internationale civiele politiemacht met een mandaat van één jaar naar Haïti te sturen.

De politiemacht (MIPONUH) vervangt de huidige internationale troepenmacht, MITNUH (Overgangsmissie van de Verenigde Naties in Haïti). Het mandaat van de MITNUH, die uit 1.000 Canadese en Pakistaanse militairen bestaat, loopt zondag om middernacht af.

De MIPONUH zal volgens resolutie 1140 bestaan uit maximaal 300 agenten, belast met de voorzetting van de ondersteuning van de Haïtiaanse regering bij het opzetten van een eigen professionele politiemacht. De Veiligheidsraad is van mening dat de democratie in de 7 miljoen inwoners tellende Caraïbische eilandstaat nog zwak is. De Haïtiaanse president, René Préval, had om voortzetting van de internationale aanwezigheid gevraagd. Argentinië, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten en Mali leveren manschappen voor MIPONUH. (Reuters, AFP)