Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Over de nieuwe kandidaten op de kieslijst van de PvdA. Wat is hun motivatie en welke rol zien ze voor zichzelf in de politiek. En Rudi Fuchs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, in discussie met kunstcriticus Anna Tilroe, die vindt dat vernielingen worden uitgelokt doordat de collecties de smaak van de elite weerspiegelen. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Interview met Mimmi Papandreou, de weduwe van de oud-premier van Griekenland. En een portret van een verpleeghuis in Doetinchem dat op een bijzondere manier demente bejaarden hun identiteit laat terugvinden. Ned.1, 20.15-20.47u.

Lopende zaken. Hannah Belliot hoopt burgemeester van de Bijlmer te worden, maar niet alle bewoners zijn het daar mee eens. En een reportage uit Berlijn, waar vrijwel alle Oost-Duitse geleerden zijn weggezuiverd. Ned.3, 21.00-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Keerpunten. Over beslissende momenten in de wereldgeschiedenis. Het Tet-offensief in 1968 tijdens de Vietnamoorlog markeerde een omslag in de Amerikaanse publieke opinie ten aanzien van de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in Vietnam. Ned.2, 18.31-19.00u.

Van Gewest tot Gewest. Reportage over een drijvende verdedigingslinie op de Nederlandse wateren. En een portret van Titia Visser van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ned.3, 18.33-19.01u.

The natural World: at the edge of the sea. Waar de zee tegen de ruige kust van Vancouver Island, Candada, beukt vindt een voortdurende strijd om het bestaan plaats. Met unieke beelden van een grote zeester op jacht naar schelpen en de strijd tussen legers anemonen. En als het tij zich terugtrekt komen zwarte beren zoeken naar in poelen achtergebleven krabben. BBC2, 19.10-20.00u.

Noorderlicht: Verdraaide moleculen. Drie wetenschappers besteden aandacht aan het fenomeen van rechts- en linksdraaiende moleculen en de vraag waarom het menselijk DNA en RNA altijd één kant opdraait. Ned.3, 19.58-20.30u.

De keuze van Dekeyser: De ultieme talkshow. Amerikaanse documentaire over televisietalkshows waarin mensen hun persoonlijke geheimen prijsgeven aan een miljoenenpubliek. BRTN2, 21.00-21.55u.

Everyman: Pagan's progress. Paganisme zou de snelst groeiende religie zijn in Groot-Brittannië. Een reportage over heksenbijeenkomsten, druïdes en shamanen. BBC1, 23.30-0.10u.

MUZIEK

Festkonzert zum 50. Geburtstag des Kölner Rundfunk-Sinfonie-Orchesters. Het Kölner Rundfunk-Sinfonie-Orchesters o.l.v. Semyon Bychkov, het Keulse Omroepkoor en het Omroepkoor Boedapest brengen de tweede symfonie van Mahler. Solisten: Hillevi Matinpelto, sopraan en Jard van Nes, alt. Aansluitend (11.00u.) wordt een documentaire over het jubilerende orkest uitgezonden. Duitsl.3 WDR, 9.30-12.30u.

Reiziger in muziek. De Nederlandse jazzdrummer Pierre Courbois vertelt over oneven maatsoorten en treedt op met zijn kwintet. En fragmenten uit de opera Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc, in de enscenering van Robert Carsons. Te gast zijn Joan Rodgers, Claron McFadden en Rita Corr. Ned.3, 11.00-12.00u.

Poll winners party. Bekendmaking van de winnaars van de Smash Hits Award, de muziekprijs van het tijdschrift Smash Hit. Met als gasten de Spice Girls, de Backstreet Boys, Boyzone, Etrenal en Peter Andre. BBC1, 16.00-17.30u.

Great Composers. Zevendelige serie waarin leven en werk van een componist wordt besproken. Deze keer: Wolfgang Amadeus Mozart. Ned.3, 13.00-14.00u.

KUNST

De Plantage. Gesprekken over leven en werk van de tien jaar geleden overleden schrijver Simon Carmiggelt, met onder anderen literatuurcriticus Kees Fens, Henk van Gelder, die een biografie over Carmiggelt aan het schrijven is, Jeanne Roos en Wim van Norden. De jonge schrijvers Manon Uphoff en Abdelkader Benali lazen werk van de schrijver en geven hun oordeel. Ned.3, 17.00-18.00u.

Stardust: IDFA 1997. Dagelijks journaal over het 10de Internationale Documentaire Filmfestival, met gesprekken en fragmenten uit de vertoonde films. Ned.3, 0.57-1.08u.

FILMS

Pollyana (David Swift, 1960, VS). Het ergeniswekkend goedgemutste weesmeisje Hayley Mills weet in deze verfilming van Eleanor Porters roman alle zuurpruimen van een stadje in New England op te vrolijken. Voor het hele gezin. RTL4, 13.00-15.25u. .Play It Again, Sam (Herbert Ross, 1972, VS). Vroege Woody Allen-komedie naar zijn eigen toneelstuk. Neurotische filmliefhebber wordt in pogingen om nieuwe relatie aan te knopen bijgestaan door geest van Humphrey Bogart. Ook met Diane Keaton, Tony Roberts, Susan Anspach. SBS6, 13.10-14.40u.

The Watcher in the Woods (John Hough, 1980, VS). Onevenwichtige familiegriezelfilm van Disney. Amerikaans gezin heeft in Brits landhuis bovennatuurlijke ervaringen. Met Bette Davis, Carroll Baker, Lynn-Holly Jonhson. BRTN1, 13.50-15.20u. .Yao a yao, yao dao waipo qiao / Shanghai Triad (Zhang Yimou, 1995, China/Fr). Regisseur van o.a. 'Het rode korenveld' en 'Raise the Red Lantern' houdt in gestileerd gangstermelodrama het geweld zorgvuldig buiten beeld. Portret van het Shanghaise gangsterleven in de jaren dertig mondt uit in een idealisering van het eenvoudige boerenbestaan. Met Gong Li als zingend gangsterliefje. Ned.3, 14.00-15.43u.

Raid on Rommel (Henry Hathaway, 1977, VS). Onbeduidend 'quickie' met Richard Burton als een Brits officier die in het Noord-Afrika van WOII krijgsgevangenen bevrijdt en Tobroek belegert. Wolfgang Preiss als Rommel. RTL5, 20.30-22.25u.

Final Analysis (Phil Joanou, 1992, VS). Inferieure psychologische thriller grossiert even prententieus als stuurloos in Hitchcock-citaten en laat psychiater Richard Gere ten prooi vallen aan verleidingskunst van Kim Basinger, de misdadige zus van patiënte Uma Thurman. Veronica, 21.00-23.20u. .Die Hard (John McTiernan, 1988, VS). Enerverende actiefilm, waarvan de expliciete hardheid, de spectaculaire vormgeving en de cynische toon school zouden maken in Hollywood. Op kerstavond bindt eenzame politieman vanuit de liftkoker van een kantoorkathedraal de strijd aan met genadeloze terroristen, die Japanse topmanagers in gijzeling houden. Met Bruce Willis, Alan Rickman. SBS6, 21.00-23.15u. .Marcello Mastroianni: Mi ricordo, si, io, mi ricordo (Anna Maria Tatò, 1997, Italië). Zie Film-vooraf. Ned.3, 21.40-0.57u.

La scoumoune (José Giovanni, 1972, Frankrijk/Italië). Degelijke gangsterfilm laat Jean-Paul Belmondo bliksemcarrière maken in crimineel Marseille. Ook met Claudia Cardinale. TV5, 22.35-0.15u.

En nagesynchroniseerd:

Bullets over Boradway (Woody Allen, 1994, VS). Duitsl.1, 23.00-0.35u.; Fanny och Alexander (1) (Ingmar Bergman, 1982, Zweden/Frankrijk/West-Duitsland). Duitsl.2, 23.10-0.40u.; Man on Fire (Ranald MacDougall, 1957, VS). Duitsl.3-West, 24.00-1.30u., zwart-wit; Interiors (Woody Allen, 1978, VS). Duitsl.1, 0.45-2.15u.; And the Band Played on (Roger Spottiswoode, 1993, VS). Duitsl.2, 0.45-3.00u.; The Road to Kong Kong (Norman Panama, 1962, Engeland). Duitsl.3-West, 1.30-3.00u., zwart-wit.