Rusland: noodmaatregel tegen crisis

MOSKOU, 29 NOV. De regering van Rusland gaat noodmaatregelen nemen nu buitenlandse investeerders zich massaal dreigen terug te trekken uit de Russische financiële markten naar aanleiding van de monetaire crisis die zich over de wereld dreigt te verspreiden.

Dit heeft de eerste vice premier Anatoly Tsjoebais gisteren in Moskou gezegd.

“Beweringen dat het buitenland inmiddels al 9 miljard dollar heeft teruggetrokken zijn overdreven. Maar de situatie is wel delicaat”, aldus Tsjoebais. “We zullen binnen zeven a acht dagen met een speciaal decreet komen om de Russische markten te beschermen tegen de dreiging die uitgaat van de internationale monetaire crisis.”

Tsjoebais ging verder niet in op de inhoud van het pakket van maatregelen dat Moskou voorbereidt. Wel maakte hij bekend dat afgelopen week twee hoge ambtenaren naar Washington zijn afgereisd om daar met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te praten over een mogelijke lening.

Russische staatsobligaties staan onder druk nu buitenlandse beleggers naar aanleiding van de crisis hun handen beginnen af te trekken van de zogenoemde emerging markets.

De crisis die in Azië begon en zich inmiddels over de rest van de wereld dreigt te verspreiden, zal onherroepelijk de economie van Rusland raken, aldus Tsjoebais. Hij verwacht evenwel niet dat buitenlandse investeerders die ècht geïnteresseerd zijn in “de reële sector van de Russische economie” (de productie) van hun plannen zullen afzien.

“De crisis zal niet langer dan een a twee maanden aanhouden. Investeringen in de reële sector van de economie vergen daarentegen jaren, zo niet decennia.” Alleen investeerders en beleggers die zich laten leiden door speculatieve en korte-termijn winsten zullen Rusland de rug toekeren, zo verwacht de vice-premier.

De huidige financiële crisis drijft de kosten voor leningen omhoog. Het IMF heeft eerder zijn driejarige lening van 10 miljard dollar aan Rusland opgeschort. Het fonds heeft teleurgesteld gereageerd op de slecht functionerende belastinginning en in het uitstel van twee belangrijke privatiseringen in de oliesector.

Een van die vertragingen betreft de verkoop van de staatsoliemaatschappij Rosneft die door de bemoeienis van invloedrijke financiële kringen in Moskou een controversiële operatie wordt. De Koninklijke/Shell Groep wil samen met de Russische bedrijven Gazprom en Lukoil een bod uitbrengen op Rosneft, waarvan de waarde wordt geschat op 1 tot 1,5 miljard dollar. Ook British Petroleum heeft belangstelling. Het bestuur van Rosneft besloot dinsdag de regering te vragen om directievoorzitter Yri Bespalov af te zetten. Bespalov vroeg op zijn beurt premier Tsjernomyrdin om dit “illegale besluit” te negeren. (AFP, Reuters)