Onzekerheid knaagt weer aan Niemann

BERLIJN, 29 NOV. Gunda Niemann twijfelt. Dat is een aangeboren probleem bij de Duitse schaatskampioene, die vaak meer last ondervindt van haar eigen zenuwen dan van de concurrentie. Gisteren, aan de vooravond van de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen voor de middellange afstandsrijders op 'haar' baan in Berlijn, voelde ze pijn in haar knie. “Ik heb moeite met de start”, zei de wereldkampioene allround. Bovendien heeft Niemann nog te stellen met de onwennigheid van de klapschaats.

Begin vorig seizoen verloor ze haar Europese titel aan de Nederlandse Tonny de Jong, die al eerder voor het nieuwe materiaal had gekozen. Bij de wereldkampioenschappen 'klapte' ook Niemann en was ze als vanouds onverslaanbaar.

Het zoeken naar de perfectie heeft ten opzichte van de Nederlandse vrouwen echter vertraging opgelopen. Dit weekeinde testen de Duitsen hun eigen type klapschaats uit. “We zitten op de helft van wat we willen weten”, zei chef-trainer Helmut Kraus gisteren.

Niemann, die van haar meisjesnaam Kleemann heet, trouwde de afgelopen zomer voor de derde maal, nu met haar Zwitserse manager Oliver Stirnemann. Uit commerciële overwegingen blijft ze de naam van haar tweede echtgenoot gebruiken. Als Gunda Niemann werd ze een bekende persoonlijkheid. (ANP)