Nationale Toneel brengt stuk Hofmans-affaire

DEN HAAG, 29 NOV. Het Nationale Toneel in Den Haag brengt volgende zomer een toneelstuk over de Greet Hofmans-affaire op de planken. Dat gebeurt in het tijdelijke onderkomen van het gezelschap, het vroegere zwembad De Regentes.

Het is een productie in samenwerking met de Toneelschool in Maastricht. De tekst wordt geschreven door Ruud van Meegen. De uitvoering heeft plaats in het kader van het Theaterschoolfestival.

Gebedsgenezeres Greet Hofmans werd na de geboorte van prinses Christina, toen nog Marijke genoemd, door prins Bernhard naar Soestdijk gehaald. De prins hoopte dat Hofmans de oogkwaal van zijn dochter kon genezen.

Hofmans zou echter een zodanig grote invloed op koningin Juliana hebben gekregen, dat het gevolgen leek te hebben voor haar functioneren. Na bemoeienis vanuit Den Haag moest Hofmans het paleis verlaten.

De zaak-Hofmans was negen jaar geleden ook het thema van een toneelstuk van de Amsterdamse toneelgroep Toetssteen. Toetssteen kwam vorig jaar uitvoerig in het nieuws met het stuk Emily of het Geheim van Huis ten Bosch, een komedie over de partnerkeuze van prins Willem-Alexander. Staatssecretaris Nuis van Cultuur weigerde toen subsidie, wat de belangstelling voor het stuk tot ongekende hoogte bracht.