'Millennium': ongeldige pasjes, vlees vernietigd

ROTTERDAM, 29 NOV. Bedrijven met een computersysteem dat de overgang naar de volgende eeuw niet aankan, worden daarvan nu al het slachtoffer. De Nederlandse tankstations van Texaco en de warenhuisketen Marks & Spencer hebben al hinder ondervonden van de 'millennium-bug'.

Tankpasjes van leaseauto's weigerden dit jaar keer op keer dienst bij de benzinestations van Texaco. Oorzaak was dat de driejarige looptijd van de pasjes per 1 januari van dit jaar het jaar 2000 overschreed.

De apparaten die de pasjes moesten inlezen waren hiervoor niet geschikt. Volgens Texaco (ongeveer 700 benzinestations in Nederland) is het probleem bij drukbezochte vestigingen intussen opgelost.

Behalve Texaco kreeg ook het Britse warenhuis Marks & Spencer de rekening gepresenteerd. Ten onrechte werd een grote lading corned beef vernietigd. De houdbaarheidsdatum lag in het begin van de volgende eeuw (2000), maar de computer las begin deze eeuw (1900). Conclusie van het computersysteem dat de voorraad beheert: dit voedsel is bijna een eeuw oud en moet worden weggegooid.

In de afgelopen decennia hadden computerprogrammeurs de gewoonte voor de aanduiding van een jaartal (1997) slechts twee dataposities (97) te gebruiken. Op die manier werd geheugenruimte bespaard.

Programmeurs vermoedden niet dat hun software aan het einde van de eeuw nog in gebruik zou zijn. Problemen ontstaan omdat een computer die met twee cijfers rekent, de overgang van 1999 naar 2000 niet begrijpt. Automatiseringsexperts hebben berekend dat in Nederland ongeveer zeven miljard programmaregels moeten worden aangepast. Dat is 20.000 manjaren werk.

    • Michiel van Nieuwstadt