Matte stemming, oosterse malaise, lagere koersen

ROTTERDAM, 29 NOV. Eerst dat alsmaar uitdijende beursschandaal, en nu de om zich heen grijpende crisis in het Verre Oosten. Het zijn geen gebeurtenissen die beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs als een stimulans ervaren.

De week begon wat nerveus toen Yamaichi, Japans op drie na grootste effectenkantoor, zelf zijn activiteiten staakte. Daarna kreeg de matte stemming weer de overhand, ook al omdat Amerika donderdag Thanksgiving Day vierde en de effectenbeurs was gesloten. Opmerkelijke bijstellingen van winstvooruitzichten waren er niet, of het moest de verbeterde prognose bij Boskalis (van ten minste 20 procent groei naar 30 procent) zijn die gistermiddag werd bekendgemaakt.

De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse aandelenmarkt, de AEX beursindex, sloot gisteren op een stand van 881,72, een winst van bijna vijf punten ten opzichte van donderdag. Het slot was zeventien punten lager dan een week eerder.

De onstuimige neergang in het Verre Oosten eiste een nieuw slachtoffer, toen Zuid-Korea de hulp van het IMF moest inroepen om uit de economische malaise te komen.

Deze problemen van Korea klonken duidelijk door in de koers van de aandelen van ASM Lithography, de in Veldhoven gevestigde producent van apparaten voor de chipsector.

ASM Lithography was dit jaar een van de uitblinkers op de Amsterdamse beurs, met een hoogste koers dit jaar van 211 gulden, maar nu schommelt de koers weer rond 120 gulden. “Ten opzichte van het begin van dit jaar is de winst voor beleggers nog steeds 70 procent”, zegt een beurshandelaar.

Beleggers zijn bang dat opdrachtgevers uit het Verre Oosten voor de dure machines hun orders zullen uitstellen of misschien wel helemaal zullen schrappen.

“Ik ben niet zo bijzonder bang”, zegt analist B. Siebrand, die voor effectenbank SNS Securities deze bedrijfstak volgt. “Er is een verschil tussen het sentiment van nu op de financiële markten en de gevolgen van de crisis in het Verre Oosten op de resultaten over één of twee jaar.”

De koers van ASM Lithograhy heeft nu te lijden onder Amerikaanse beleggers die het aandeel verkopen. Gisteren verloor het aandeel 1,70 gulden op een slotkoers van 125,30 gulden. Dezelfde beleggers die door hun aankopen eerder dit jaar voor een juichstemming zorgden. In het eerste halfjaar waren Koreaanse opdrachtgevers goed voor 19 procent van de afzet van ASM Lithographys. Taiwanese orders droegen zelfs voor 31 procent bij.

Siebrand verwacht dat de reorganisatie van de Koreaanse economie de halfgeleiderindustrie niet ernstig zal deren. “ Die sector is een van de speerpunten die Korea uit het slop zal moeten halen. Daarin blijven ze investeren.”

Typische jojo's waren deze week Philips en transportbedrijf Nedlloyd, dat met tegenvallende resultaten in het derde kwartaal kwam. “De zaagtand bij Philips gaat naar beneden”, is de conclusies die een handelaar trekt op basis van de grafiek van de koers, die gisteren 2,20 gulden daalde naar 131,30 gulden. Net als bij ASM Lithography is de winst voor beleggers ten opzichte van begin dit jaar nog steeds spectaculair: 93 procent. “Dan kan er wel wat van de koers af, want beleggers houden nog genoeg over.”

Nedlloyd was speelbal van teleurgestelde beleggers die woensdag na het kwartaalbericht aandelen verkochten en van optimisten die donderdag juist bijkochten. Het aandeel van het Rotterdamse scheepvaartconcern sloot gisteren op een koers van 45,70 gulden, een verlies van twee dubbeltjes.